FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Američki LGBT vojnici još uvijek diskriminirani

objavljeno:

27. 09. 2011.
Američki LGBT vojnici još uvijek diskriminirani

autor:Tjedan dana nakon što je ukinjena kontroverzna diskriminatorna zabrana LGBT osoba u američkoj vojsci, polako se počinje razmotavati cijelo klupko problema koje je išlo uz tu zabranu.

Obamina administracija mogla bi se suočiti s velikim brojem tužbi i zahtjeva za odštetu onih koji su dobili otkaz jer su povrijeđivali “Don’t ask, don’t tell”. Zasad na sudu su s preko 140 vojnika između kojih je i zapovjednik ratnog zrakoplovstva koji su dobili otkaz samo zato jer su gej te su umjesto poštene otpremnine, dobili samo polovicu obećanog iznosa.

Ministarstvo pravosuđa, svjesno novčane težine ovog slučaja, zatražilo je od američkog Saveznog suda da odbaci slučaj no sutkinja Christine Odell Cook Miller kako je poprilično sklona otpuštenim vojnicima presuditi pravedno te se slučaj i dalje nastavlja.

Problem je u tome kako se vojna otpremnina može prepoloviti samo u par slučajeva, a osim neuspješnog liječenja od ovisnosti o alkoholu i drogama, polovicu zaslužene otpremnine davalo se i vojnicima koji su gej. Samim time, LGBT zaposlenici vojske još su bili diskriminirani ne samo radi “DADT” nego i radi toga što zbog svoje seksualne orijentacije nemaju pravo na novčanu naknadu. Tužna činjenica je da su LGBT osobe izjednačene tim pravilom s neizlječivim ovisnicima te se samom tom odredbom vraćamo u davnu 1976. godinu kada je još uvijek bio aktualan termin “homoseksualizam” koji je istospolnu ljubav nazivao psihički bolesnom.

Jedna od istaknutih osoba u ovom slučaju je poručnik Ratnog zrakoplovstva Richard Collins koji je dobio otkaz nakon što su dva civila s kojima je radio prijavila da je izmjenio poljubac u obraz sa svojim dečkom petnaestak kilometara dalje od vojne baze i to dok je imao slobodno. Dobio je otkaz te je trebao dobiti otpremninu u visini 25 702 dolara, a do sad mu je isplaćena ravno polovica toga iznosa. Iako Obamina administracija “zatvara oči” na ovakve slučajeve diskriminacije koji su posljedice “DADT”, Joshua Black, jedan od odvjetnika koji vodi ove slučajeve istaknuo je: “Ovi veterani služili su časno svojoj domovini i zaslužuju puno priznanje i povlastice koje imaju svi drugi. Iznosi koje traže za vojsku su maleni, ali znače mnogo u započinjanju civilnog života.”

Iako je ukinjen “DADT”, mnogi diskrimatorna pravila još uvijek su na snazi u američkoj vojsci. Ovo je tek jedan od mnogih slučajeva. Hoće li Obamina administracija ispraviti propuste u vojnim pravilima kako bi zaista omogućili jednakost, teško se može reći. Jedno je sigurno, na nedavno održanoj debati, Republikanci su otvoreno izjavili da bi oni po dolasku na vlast vratili “DADT” te da seksualnoj aktivnosti nema mjesta u vojsci. Američki LGBT vojnici jesu odahnuli no velika sjena se još uvijek nadvija nad njihovim životima.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike