FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Strahujete li od usamljenosti?

objavljeno:

22. 09. 2011.
Strahujete li od usamljenosti?

Gejevi i lezbijke češće će ostarjeti sami i imati manje kontakta s obitelji u kasnijoj životnoj dobi nego strejt umirovljenici, pokazalo je posljednje istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji koje je prvo takve vrste i postavlja pitanja o tome kako društvo reagira na potrebe starije queer populacije. Podsjetimo, o problemima starijih LGBT osoba već smo pisali (klik na članak!).

Šanse za usamljenost u starijoj životnoj dobi su tri puta češće nego kod ostatka populacije a razlog je tomu što još uvijek malen broj gejeva i lezbijki ima zasnovane obitelji s djecom u odnosu na ostatak društva. Zbog češćih konflikata, koji uglavnom datiraju još iz vremena autanja, s ostatkom vlastite obitelji – češće se događa i da s njima nisu u kontaktu.

Istraživanje dakle potvrđuje ono što se i prije nagađalo: tisuće lezbijki i gejeva odrasta bez obiteljske podrške i bez društvenih institucija (poput braka) koje uživaju heteroseksualne osobe. Upravo je usamljenost pojam koji su brojni ispitanici (svi su bili stariji od 55 godina) istaknuli kao jedan od problema.

Strah od usamljenosti prema provoditeljima projekta, iz udruge Stonewall, može značiti i jedan od razloga zbog čega su gej osobe češće u strahu od starenja. „Posljedica je to gej lifestylea“, kažu.

Osim usamljenosti, starija se LGBT populacija više od ostatka brine zbog toga što im treba pomoć u svakodnevnom životu, zbog neriješenih stambenih pitanja i zdravstvene skrbi. Također, oni koji su u sretnim zajednicama strahuju za usamljenost svojih partnera nakon smrti.

Unatoč iznesenom, većina starijih neautanih LGBT osoba bi se osjećalo nelagodno da mora otkriti svoju seksualnost onima koji rade u zdravstvenom sektoru (činjenica jest da starija generacija gejeva i lezbijki nije doživjela razinu slobode koju danas uživamo da se može komotno autati).

Ipak, i LGBT populacija očekuje da u starijoj životnoj dobi bude tretirana s poštovanjem s specijaliziranim sustavima podrške kao što ih imaju heteroseksualne osobe. Žele biti u mogućnosti sa svojim partnerom dijeliti sobu u državnom umirovljeničkom domu, naslijediti mirovinu ili biti uz bolesnog partnera. Kako kažu u Stonewallu, u praksi se navedeno još uvijek nedovoljno profesionalno provodi.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike