FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Androginost i rodno izražavanje

objavljeno:

12. 03. 2011.


Slobodno bi se moglo reći kako je androginost u mainstream ušla ne pojavom Andreja Pejića već mnogo ranije – davne 1972. kada je David Bowie izbacio na tržište kultni album ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and Spiders from Mars’; predstavivši likom svog alter ega Ziggyja Stardusta imidž kakav se nije mogao povezati ni sa najosebujnijim glam rockerima toga vremena. Upravo je kreacija Ziggyja, vanzemaljca kojeg je Bowie perfektno utjelovio bljedolikim tenom, jarkom šminkom i izraženim jagodičnim kostima na mršavom licu bila prekretnica koja je omogućila ćudljivom Britancu da pokori svijet. Jer, Bowie nije bio samo izvođač čudne slike na omotu albuma – Bowie je Stardusta doslovno živio i govorio. No, ovo nije tekst o Bowieju niti razdoblju kada se se njegov genij počeo ozbiljno uvažavati. Androgini look ostao je popularan i u osamdesetima preko Waynea Countyja, da bi potom u devedesetima padom popularnosti glam rocka nestao i preživljavao u drugim oblicima (izgleda da je Cobainovo samoubojstvo imalo ozbiljni impact na poremećaje ravnoteža u svemiru) sve do početaka dvijetisućitih kada se moda ponovno za njega zainteresirala.

Androginost je, pak što mnogi mediji pogrešno interpretiraju (posebno u Pejićevom slučaju), nešto posve suprotno od rodnog identiteta i spolnog opredijeljenja. Najjednostavnije se opisuje kao miks fizičkih karakteristika koje društvo pridodaje muškom ili ženskom spolu – pa se može reći da androgine osobe posjeduju zanimljiv look koji često predstavlja prepreku da zaključimo radi li se o dečku ili djevojci. Bilo ga je u našoj neposrednoj blizini oduvijek, a posebno posljednjih godina suptilno grabi korakom u industriji mode. Naime, i godinama prije Andreja Pejića smo u časopisima na reklamama mogli vidjeti poqueerene dečke podjednako kao i djevojke. Sve što se sada događa kod nas, imo, samo je klasično trač-medijsko silovanje pojmova i ličnosti koje će, nadam se, prestati čim prije.

Kako nam je na portalu u posljednje vrijeme svim riječima koje koristimo u svakodnevnom govoru popularno otkrivati etimologiju, još ću samo nadodati kao „andr“ dolazi iz grčkog te znači muškarac „muškarac“ a  „gyn“, očekivano, „žena“. Pojam i pojava su, dakako, poznati ovoj staroj civilizaciji još od helenističkog razdoblja.

Rušenje ograda u svijetu za sebe

Iako je androgine karakteristike teško pridodati jednom ili drugom rodu, ili ih opisujemo kao one koje pripadaju osobi suprotnog spola nego što dotični/a jest, i tu smo tek zagrebli površinu. Termin androginosti se uglavnom koristi kako bi se referiralo na osobu čiji izgled čini procjenjivanje njihova roda težim i generalno se ne koristi kao sinonim za interseksualnost, transrodnost ili transseksualnost – što je česta greška. Osim fizičke možemo razlikovati psihološku i bihevioralnu androginost koje se okrutno znaju opisivati kao anomalije rodnih identiteta. Za sva tri tipa ljudi se uglavnom koristi izraz androgin, iako se sve učestalije kao politički korektan izraz pojavljuje onaj genderqueer. A ja predosjećam još jednu pijanu raspravu o nedostatku adekvatnih izraza u hrvatskom jeziku.

Ipak, pojam androginosti ne mora nužno biti vezan uz fizička bića koja nas okružuju. Možemo reći ponekad kako su kultura ili čak veze androgine – što znači da im nedostaju ukrućene rodne uloge a osobe uključene u takve interakcije posjeduju podjednako muške i ženske fizičke karakteristike kao što se i uključuju u aktivnosti i poslove koje se uglavnom pripisuju za jedan ili drugi spol. Hoće li to reći da su i gej i lezbijske veze androgine, ukoliko po defaultu ne prihvaćaju spolno-rodnu podjelu partnera i njihove uloge u odnosu?

Treba, dakle, od androginosti distingvirati rodne uloge koje su zapravo društveno-bihevioralna pravila koja razlikuju muškarca od žene. Skupa s time, važno je, posebno za LGBT osobe, barem pojmiti razliku između društvenih karakteristika roda te ih odvojiti od seksualne psihologije i seksualnih praksi – ne samo kako bismo razumjeli osobe koje se nalaze u istoj bitci za prava kao i mi već i postepeno postali svjesni njihovih zavidnih sposobnosti rušenja rodnih obrazaca te kreiranja, barem u svojom malom krugu, svijeta za sebe bez ograda.

Opća kultura gender bendinga:

1930.-e Snimljen njemački film ‘Viktor und Viktoria’. Adolf Hitler dolazi na vlast, iznosi ideju ružičastog trokuta te pali gender bendere i gejeve zajedno s Židovima i političkim oponentima. Usput uništava i fascinantnu kabare scenu Berlina i Pariza.

1950.-e Fascinantni novi pijanist imena Liberace zabavlja mase odjeven u dvorsku nošnju francuske kraljice.

1960.-e Christine Jorgensen (koju smo spominjali o tekstu vezanom za transrodnost i transseksualnost kroz povijest ovdje) šokira svijet prošavši kroz operaciju promijene spola. Uniseks modni izričaj doživljava boom u Londonu. Na čelo FBI dolazi J. Edgar Hoover za kojeg se šuška kako nosi ženske gaćice (pa što, možda su udobnije?!?).

1969. Pobuna u Stonewallu. Drag queen performeri se noćima sukobljavaju s policijom.

1970. David Bowie izlazi iz ormara kao biseksualac i prihvaća identitet Ziggyja Stardusta. Svoj prvi dan u SAD-u provodi u haljini a po uzoru na njega glam rock pokret uvodi androgini izgled u mainstream pop kulturu. Andy Warhol, centralna figura iza kreacije Ziggyja Stardusta, potiče trend.

1990.-e kd Lang snima poznatu naslovnicu Vanity Faira kao muškarac kojeg brije seksi supermodel. Nakon smrti Gie Carangi lezbijski šik postaje standard modne industrije.

1997. OMG trenutak! Dennis Rodman u javnost izlazi utrandžiran u vjenčanicu deklarirajući blagu sklonost ka biseksualnosti.

2010. Andrej Pejić, model androginog izgleda pokorava modni svijet.

 

 

Sve teme Ožujkovskog diskutabiliteta pratite na linku ovdje (klik!)


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike