FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Facebook Goes Rainbow?

objavljeno:

24. 02. 2011.

autor:Značaj Facebooka, kao i ostalih društvenih mreža, je u sve jačem političkom utjecaju, što se moglo vidjeti u nedavnom ustanku u Egiptu. Zato svaka promjena za LGBT Facebook zajednicu ima veći značaj od obične ‘tehničke opcije’.

Posljednja od takvih vijesti bila je da je Facebook u nekim državama proširio opciju statusa veze s: ‘u civilnoj zajednici’ i ‘u registriranom partnerstvu’. Mali korak za internet, ali veliki za LGBT zajednicu. Chris Hughes, suosnivač Facebooka, i sam je outan, i kako je najavio početkom ove godine, zaručio se s dugogodišnjim partnerom  i LGBT aktivistom Seanom Ekldridgeom, s kojim se planira i vjenčati. Datum nije objavljen jer čekaju da se istospolni brakovi legaliziraju i u državi New York. Chris, tj. Facebook, ima dugu suradnju s raznim LGBTQ udrugama diljem Amerike, tako da ovaj potez s dodavanjem tih opcija na Facebook profil predstavlja samo još jedan korak naprijed. Nažalost, te opcije su za sada moguće samo u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji i Kanadi.

Ako se već Facebook odlučio na jedan tako bitan potez, pitanje koje moramo postaviti jest, zašto su ove dvije nove opcije dostupne samo osobama koje ionako žive  u LGBT relativno friendly okruženju u kojem nema zakonskih prepreka? Nije li samim ovim činom Facebook i sam postao diskriminacijski spram LGBT osoba koje žive u drugim zemljama u civilnoj zajednici? Primjer: u Hrvatskoj je 2003. godine stupio na snagu zakon o istospolnim zajednicama koje se, nažalost trebaju dokazivati (!), ali istospolnim partnerima su dana neka prava kao partnerima koji žive u izvanbračnoj zajednici. LGBT osobe iz Hrvatske nemaju na Facebooku opciju odabrati da žive u ‘civilnoj zajednici’, niti u ‘registriranom partnerstvu’ iako postoji određena zakonska osnova za takvu opciju. 

Mnogi korisnici izrazili su nezadovoljstvo što se na Facebooku mogu rodno deklarirati jedino kao muškarac ili žena te su diljem Facebooka pokrenute inicijative da se u popis rodova doda kategorija ‘drugo’ (eng. ‘other’) koja bi bila puno spretnija i manje diskriminacijska od strane Facebooka spram transrodnih osoba.

Facebook je ovim činom samo dokazao svoju krutost koja je čak i van zakonskih okvira te bi najkorektnije bilo, pošto je FB društvena mreža, da se korisnicima omogući veća fleksibilnost u odavanju informacija o sebi bez obzira na obrasce koji su nametnuti od strane države.

Najšira kampanja koju je Facebook poduzeo u borbi za LGBT prava bila je o ukazivanju na anti-gej zlostavljanje, koje su poduzeli u suradnji s GLAAD-om. U kampanju su se uključili i sami djelatnici tvrtke svojim videospotom ‘It Get’s Better’, kao reakcija na zamolbe GLAAD-u od strane Facebook korisnika koji su bili zgroženi količinom poruka mržnje na Facebook profilu posvećenom žrtvama anti-LGBT zlostavljanja.

Koliko je Facebook zanimljiv za LGBT osobe govori i podatak o još neobjavljenom ‘istraživanju’ dvojice studenata MIT-a. Oni naime tvrde da je moguće odrediti seksualno opredjeljenje korisnika Facebooka na osnovu analize spola i seksualnog opredjeljenja njegovih ‘prijatelja’, čak i ako je ostatak njegovog profila sakriven. Istraživanje ukazuje da, iako osobe misle da su diskretne kada su online, ipak daju osobne podatke o sebi u javnost. Kao dio ‘studije’, Carter Jernigan i Berhram Mistree, pregledali su profile 1500 svojih kolega koji su imali vidljivu svoju seksualnu orijentaciju. Analiza je pokazala da gej muškarci imaju proporcionalno više gej prijatelja od heteroseksualnih muškaraca, što je pomoglo studentima u izradi programa koji može odrediti seksualnu orijentaciju bilo kojeg korisnika Facebooka samo na osnovu njegovih ‘prijatelja’.

Program su isprobali na deset korisnika za koje su znali da su gej i program je za svu desetoricu odgovorio potvrdno. Ukupno su program testirali na 947 korisnika koji nisu objavili svoju seksualnu orijentaciju na profilu, ali nisu uspjeli u sigurnom određivanju lezbijskih ili biseksualnih korisnika. Trenutno dvojac pokušava objaviti svoju studiju, koju su nazvali ‘Gaydar’, u nekom znanstvenom časopisu.

Foto: 6.mshcdn.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike