FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Curve magazin preporučio Hrvatsku!

objavljeno:

11. 02. 2011.

autor:Karen Loftus, internacionalna je komičarka, spisateljica i autorica putopisa koja istražuje sve ljepote i hedonistički uživa u proputovanjima Europom, Azijom i Bliskim Istokom. U svojim putopisima opisuje luksuzne hotele, lokalne kulinarske delicije, značajne kulturološke znamenitosti i naravno, fina vina. Njene putopise možemo pronaći u preko 40 međunarodnih tiskanih, ali i online publikacija.


Veliko nam je zadovoljstvo prezentirati i iskomentirati njen izvještaj o njenom boravku u Hrvatskoj. Karen, u duhu iskusnog i profinjenog “globetrottera” hvata se u koštac sa svim značajnim znamenitostima u Hrvatskoj, imajući na umu samo jedan finalni cilj – uživati u Hrvatskoj u svakom mogućem aspektu. Hrvatska joj se odmah uvukla pod kožu, kako je i sama napisala: “Hrvatska je zemlja puna starog šarma i iskrene gostoljubivosti. U svakoj osobi postoji određeni ponos spram Hrvatske i svaka osoba koju sretnete na svom putu, želi da volite njihovu zemlju jednakim intenzitetom kao što ju i svi Hrvati vole. Hrvatska me osvojila već na ‘hello’”.

Svoj put, započela je u glavnom gradu, Zagrebu, gdje je ostala očarana zagrebačkim Gornjim gradom, naročito Markovim trgom i tržnicom Dolac, za koju je rekla da je idealna destinacija ako poželite osjetiti ‘vibru’ grada. Nakon što obavite tržnicu, njena topla preporuka je da “zgrabite svoju djevojku i krenete prema srednjovjekovnom gradu Samoboru”. U samoborskoj regiji, pošto je ljubiteljica vina, preporučuje obilazak raznih vinograda koji obiluju obiteljskim imanjima na kojima možete uživati u domaćim sirevima i još finijim vinima. Njen put nastavlja se prema obali preko Plitvičkih jezera, Smiljna (rodno mjesto Nikole Tesle) pa sve do Šibenika.

Zanimljivo je da su za vodiča i vozača unajmili 19-godišnjeg studenta povijesti koji ih je temeljito uputio u sve kulturne i povijesne znamenitosti Hrvatske. Nakon Šibenika, vidjevši Katedralu, Karen i njena pratnja, odlučile su krenuti tragom znamenitosti koje je zaštitio UNESCO. Put ih je doveo do Splita, u kojem su uživale u Dioklecijanovoj palači i poznatom hotelu Park, čija ih je terasa podsjetila na stare holivudske filmove. Nedaleko od Splita, nalazi se grad Trogir, u koji su se uputile čuvši da je arhitektura u tome gradu i više nego spektakularna. Naravno, poznata gurmanka Karen, nije odolila, a da se ne uputi prema otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu sve s ciljem da isproba sva poznata hrvatska vina. Putovanje su nastavile prema Stonu da bi na kraju, kao i svaki turist koji posjeti Hrvatsku, ostale jednostavno očarane “hrvatskim draguljem” – Dubrovnikom.

U svojem proputovanju Karen je opisala Hrvatsku i više nego pozitivno: kao zemlju gostoljubivih ljudi koji će vam upute pokazati rukama i nogama, kao zemlju odlične hrane, jako finih vina i prekrasne arhitekture i prirode. Ovaj putopis, iako je izdan u lezbijskom časopisu, nije samo pisan za lezbijke nego za svaku osobu koju poželi vidjeti sve ljepote, kako Karen kaže, “ove prekrasne mediteranske zemlje”. Ono što ga razlikuje od ostalih putopisa, mali je naputak s podnaslovom “Girl Talk”. Jedino smo u tom naputku doznali za koga je u biti pisan ovaj putopis: “Hrvatska je jako konzervativna i katolička zemlja. Unatoč tome, LGBT zajednica je porasla u brojnosti i razini prihvaćenosti posljednjih godina, naročito nakon proglašenja nezavisnosti 1990. godine i izbora 2000. godine. LGBT osobe su prihvaćenije u gradovima nego u ruralnim sredinama.”

Ovo je samo dokaz da Hrvatska, postepeno, ali sigurno, postaje jedna od poželjnijih destinacija za LGBT putnike i naša misija je da im njihov boravak bude što ugodnije iskustvo, jer kako je Karen rekla, u svakom od nas postoji određeni ponos što imamo tako prekrasnu zemlju. 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike