FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

LGBTIQ beskućnici u New Yorku izvisili za vrijeme uragana

objavljeno:

31. 08. 2011.
LGBTIQ beskućnici u New Yorku izvisili za vrijeme uragana

Dok se život u New Yorku vraća u normalu nakon uragana Irene, koji je srećom prouzročio manju štetu i broj žrtava nego što se očekivalo, sve se glasnije čuju kritike koliko je grad pobacio u zaštiti od uragana onih najugroženijih – beskućnika koji se u ovom multimilijunskom gradu broje u desetcima tisuća, a među njima je i velik broj LGBTIQ osoba, posebno mladih koji su zbog svoje seksualne orijentacije završili na ulici prije punoljetnosti.

Uistinu, posrećilo se i New Yorku i njegovim građanima što broj oduzetih života nije premašio brojku od 15, no kritičari naglašavaju kako je čitava gradska administracija posvećena ovoj kriznoj situaciji olako shvatila svoj zadatak: nedovoljno pripremljena nije se pobrinula da prihvatilišta prime ni približan broj beskućnika s gradskih parkova i ulica prije nego uragan u svom najjačem naponu snage udari na grad. Skloniti beskućnike je, tvrde na internet blogovima, bio jedan od najmanjih prioriteta gradonačelnika Michaela Bloomberga, kojeg inače prate kontroverzne odluke, a prava je sreća što veći broj ljudi nije nastradao; tim više što se u primarnoj zoni evakuacije stanovništva na Manhattanu, što uključuje i The Piers, tradicionalno okuplja velik broj mladih LGBTIQ beskućnika.

Kritizira se i što su punktovi podzemne željeznice bili zatvoreni, posebno zato što se velik broj beskućnika u njima sklanja prilikom vremenskih nepogoda. Iako je jasno da se obustavljanje podzemnog željezničkog prometa usred uragana i drugih prirodnih katastrofa podrazumijeva, vlakovi u New Yorku, kao i u drugim metropolama, imaju i druge uloge osim one prijevoznog sredstva a najčešće su jedino suho mjesto za prespavati.

Primjećuje li grad beskućnike?

Jedino fizički sigurno mjesto za beskućnike diljem grada bila su skloništa za prijavljene stanovnike primarne zone evakuacije, za koje mladi beskućnici, često bez kontakta s TV-om, radijem ili internetom mogu znati, izuzev usmenom predajom. Ne bi bilo iznenađujuće da oni, bez pristupa medijima krajem prošlog tjedna, oluju nisu ni očekivali.

Skloništa za beskućnike u New Yorku često su i više nego opasna mjesta za noćenje LGBTIQ osoba, upozoravaju blogeri, posebno za transrodne osobe koje su zlostavljane i ponižavane, a često im se odbija pružiti smještaj zbog rodnog izražavanja ili seksualne orijentacije. Upravo je stoga pohvalna vijest kako Cyndi Lauper otvara još jedno utočište za LGBTIQ tinejdžere u New Yorku. Projekti poput tog kojeg je ona inicirala barem će dio vremena ukloniti djecu i tinejdžere s ceste, ovisno o kapacitetima, te im pružiti sigurniji prostor od ulica, molova, parkova i vlakova podzemnih željeznica.

Ogorčeni se Njujorčani zasigurno pitaju je li njihov gradonačelnik, pun ponosa nakon uragana, iti jednom prošao jednom od navedenih lokacija pješice i osvrnuo se oko sebe.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike