FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Hrvatske mame na Beograd Prideu!

objavljeno:

27. 08. 2011.
Hrvatske mame na Beograd Prideu!

autor:Jučer je najavljena povorka ponosa u Beogradu koja će se održati u nedjelju, 02. listopada, i kojoj će prethoditi program Pride Weeka.

U proglasu organizatori navode kako se povorka organizira točno nakon deset godina od održavanja prve povorke u Srbiji, kada je grupa LGBT aktivista pokušala 30. lipnja 2001. obilježiti dan ponosa LGBT osoba. „Od nekoliko tisuća huligana štitila je ih mala i neorganizirana grupa policajaca. Devet godina kasnije, znak jednakosti stavljen je na postojanje nasilja. Šest tisuća huligana napalo je grupu od tisuću sudionika povorke, ali je događaj štitilo pet tisuća policajaca. Neredi su trajali satima, nanesena materijalna šteta je bila velika, a organizatori nasilja nisu adekvatno procesuirani pred nadležnim organima.“ – piše u proglasu ovogodišnje povorke.

Je li se situacija promijenila?

Organizatori smatraju da se, unatoč tomu što je Pride u Beogradu 2010. pokazao u kakvoj atmosferi žive LGBT osobe u Srbiji, odnos društva nije značajno promijenio. Tema LGBT prava je otvorena i o njoj se priča, kažu, ali postoje velike barijere u razumijevanju političke elite, institucija, ali i šire javnosti u Srbiji, da se pitanje LGBT prava uključi u politički program države.

„S obzirom na to da u Srbiji demokracija još uvijek nije uspostavljena u mjeri u kojoj želimo, i da se svake godine održavanja Parade ponosa dovodi u pitanje, naši politički zahtjevi se odnose na jasnu podršku državnih organa i gradskih vlasti da u okviru predstojećeg događaja, u skladu sa svojim ovlastima, podrže napore LGBT zajednice u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.“ – naglašavaju organizatori, također ističući da institucije moraju zaštititi prava onih koji nemaju dovoljno moći da se samostalno štite svoja prava.

Zato pozivaju vlasti da pokažu da demokracija i europske integracije nisu samo izgovori koji se koriste u predizbornoj kampanji, već da svi građani Srbije zaista uživaju Ustavom zagarantirana prava.

Tema povorke 2011. u Beogradu je obitelj

Obitelj je ovdje shvaćena kao mjesto na kojem LGBT osobe trebaju moći očekivati najveći izvor podrške – jer je, kako kažu organizatori upravo potreba za podrškom izrazito velika u LGBT populacije u Srbiji.

„Obitelj je prva jedinica društva koja treba poštovati vrijednosti tolerancije, fleksibilnosti, prihvaćanja tuđe različitosti i potrebe da se osobni identitet manifestira u različitijim oblicima. Ne podržavati LGBT prava je legitiman izbor, ali svaki potencijalni homofoban stav može direktno utjecati na život nekog od člana naše porodice. S obzirom na to da živimo u društvu s visokim stupnjem nasilja, nužnoje da u akcije afirmiranja LGBT prava, uključimo i značaj obitelji i objasnimo da bez straha i stida trebaju voljeti, razumjeti i podržavati svoje LGBT članove.“

Hrvatski primjeri

“Pozvati ćemo i grupu majki pripadnika gej populacije iz Hrvatske da nam prenesu njihova iskustva, biće održane izložbe i promocije knjiga, a LGBT osobe pozvati ćemo i preko društvenih mreža da nam prenesu iskustva koja imaju u obiteljima i odnose sa svojim roditeljima. Sama povorka sastojati će se iz tri dijela, pozdravni govor, šetnja i koncert”, rekao je član organizacijskog odbora Boban Stojanović.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike