FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ne morate biti aktivisti

objavljeno:

22. 01. 2011.


Prije nešto više od tjedan dana autao se poznati klizač Johnny Weir, potvrdivši time spekulacije o svojoj seksualnoj orijentaciji. Autanje je nastupilo usred promocije njegovih memoara, ‘Welcome to My World’, no u medijima inzistira kako to što je gej nije glavna odrednica njegova identiteta. Na televizijskoj emisiji ‘The Today Show’ tako je izjavio „kako poznaje osobe koje žele da se bavi aktivizmom, no ne vidi to kao primaran aspekt svog života“. Time se pridružio već podužoj listi openly gej zvijezda koje su nakon autanja iz ormara izašli uz, parafraziram, rečenicu „Gej sam, ali ne želim biti aktivist“.

Ista priča pratila je Adama Lamberta, popularnog pjevača koji svoju orijentaciju ne krije još od prvih nastupa na Američkom idolu no formalno se (čitaj: medijski) autao sličnim riječima u časopisu ‘Rolling Stone’. Neil Patrick Harris je također za ‘Out Magazine’ objasnio kako je glumac a ne odvjetnik.

Čitajući LGBT medije posljednjeg tjedna koji su kontaktirali Weira za izjavu primjetno je kako većina njih ili postavlja pitanje o potencijalnom aktivističkom angažmanu ili kao jedan od punchlinea u tekstovima naglašava nezainteresiranost za istim. Mnogi čitani časopisi, poput gorespomenutog Out-a, smatraju kako je dužnost gejeva i lezbijki celebritija stati u obranu jednakosti i prava LGBT osoba te odgrađivanje od aktivizma kategoriziraju kao neodgovorno ponašanje prema zajednici.

I coming out je aktivistički čin

Daleko od toga da navedeni nisu svjesni svog potencijalnog utjecaja na društvo svojim medijskim istupanjem za gay prava; ali nije li samo outanje aktivistički čin? Mora li svatko od njih cruisati po svjetskim Prideovima ili voditi kampanju za uvođenje zakonskih odredbi kada već dovoljno čine time što su se, u homofobnim industrijama, odvažili na coming out? S obzirom na senzacionalističku narav mnogih medija, većina će činjenicu da su gej spominjati u svakom tekstu o tim osobama; neki, doduše, u negativnom a neki u pozitivnim kontekstu. No, o tome će se pričati i vidljivost će se na jednoj elementarnoj razini postizati.

Uostalom, za aktivizam nikad nije kasno. I DeGeneres je po autanju oklijevala a danas u svojoj emisiji često poteže pitanja nasilja među mladima, prema LGBT populaciji i gay braka.

Foto: ladyobama.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike