- Queer.hr - http://queer.hr -

20. animafest Zagreb

Posted By Marino Čajdo On June 2, 2010 @ 11:27 am In Film,Kultura | No Comments

Od 1. do 6. lipnja u Zagrebu se održava 20. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma na tri lokacije: u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. Tijekom šest dana zagrebačkoj će publici biti “servirano” preko 450 kratkih animiranih filmova iz 40 svjetskih zemalja.

Svjetski festival animiranog filma Animafest, po tradiciji drugi festival animacije u Europi, manifestacija je koja tijekom svoje tridesetogodišnje povijesti sustavno prati svjetsku animiranu produkciju kroz niz natjecateljskih i nenatjecateljskih programa. Izgrađen na tradiciji poznate Zagrebačke škole crtanog filma, Animafest je svojom orijentacijom autorskom filmu izgradio ime koje se veže uz jednu od najvažnijih svjetskih manifestacija na području animiranog filma.

Odlukom ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animiranog filma, a osnivačkim aktom grada Zagreba i produkcijske kuće Zagreb film, prvi festival animiranog filma održan je u lipnju 1972. godine, na čelu s prvim ravnateljem i glavnom pokretačkom snagom festivala Želimirom Matkom koji je na festivalu neumorno radio do svoje smrti 1977. godine. Otad je festival ugostio mnoga renomirana imena animiranog filma i stekao međunarodnu reputaciju za koju je velikim dijelom zaslužna dugogodišnja organizacijska direktorica Margit Buba Antauer.

Godine 2005. Animafest uvodi program dugometražnog animiranog filma te tako svoj dvogodišnji ritam prevodi u godišnje izdanje – neparnu godinu posvećuje dugometražnom filmu, a parnu kratkometražnom. Odlukom Vijeća festivala Animafest 2007. dobiva novo umjetničko i organizacijsko vodstvo kako bi se festivalska tradicija nastavila kroz razvijanje sadržaja koji će autorima i profesionalcima omogućiti aktivno sudjelovanje u festivalu. Novim inicijativama poput utemeljenja Regionalnog foruma za razvoj projekata tzv. Pitching foruma i Animafestovog fonda, Animafest teži postati aktivni sudionik u poticanju produkcije i distribucije animiranog filma.

Kompletan program pogledajte na službenoj web stranici festivala [1], a ukoliko ste u raspoloženju za poqueereni animirani film, večeras u 22h u Movieplexu možete pogledati „Please Say Something“ Davida O’Reillyja.

foto: noantri.com


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/109/20-animafest-zagreb/

URLs in this post:

[1] web stranici festivala: http://www.animafest.hr/hr/home

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.