FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Društvene mreže usmrtile flert

objavljeno:

5. 01. 2011.


Htjeli to priznati ili ne, činjenica jest kako je pojava interneta iz temelja izmijenila način na koji se gejevi upoznaju. Još od vremena starih Iskonovih chat roomova, a potom Gay.hr-a i sve popularnijeg Gay Romea internet komunikacija, kada je u pitanju pronalaženje potencijalnog partnera, postala je gotovo neizostavna metoda gotovo svakog od nas; a koliko god osobno prezirao online vid komunikacije, neću lagati da i ja nemam profile na svakoj od popularnijih mreža. I mlađi naraštaji su svjesni da više ne moraju čučati u grmlju ispred umjetničkog paviljona kako bi koga pronašli (štajge su se sad preselile u topline cruising barova i sauna kojih i u Zagrebu ima nekoliko) te se sveukupno doima kao da je upoznati dečka danas jednostavnije nego naručiti dostavu iz restorana. Guess again.

Nemam se namjeru u tekstu osvrtati na argumente kako se na sličnim siteovima ne može naći ništa osim seksa i kako nikada nisu bili namijenjeni traženju ozbiljnijih odnosa, bilo prijateljskih ili ljubavnih. Svoje prve frendove u gay krugovima smo upravo tim putem upoznali, a neki i dugoročne ljubavi.

povezane vijesti

Moj identitet? XL!

Gay dating siteovi u svojoj osnovi nam, ako ništa, omogućuju koliko-toliko širi izbor. Jer, dok heteroseksualci žive u svijetu u kojemu će 95% npr. djevojaka kojima se nabace imati kakvu pozitivnu reakciju na ulet; gejevi će s druge strane u gotovo pa jednakom broju slučajeva uleta uživo doživjeti lagani odjeb. Stoga ne čudi da gej dejting stranice na neki način ubijaju flert uživo (jer je iza profila, nadimka i obezglavljenog tijela lakše podnijeti odjeb) a u klubovima se, sukladno online iskustvima, većina frajera ponaša poput nedodirljivih primadona koje vam umjesto telefonskog broja uvaljuju nick na Gay Romeu.

Uzmemo li obzir konstrukciju takvih siteova lako dolazimo do zaključka kako kvalitete koje su poželjne kod partnera postaju zahtjevi; a naša osobnost niz karakteristika koje biramo u rasponu S – XL, Top Only – Bottom Only, visine, težine, fetiša, skala urednosti i spontanosti – čime nam ljubavni život neposredno počinje ovisiti o programerskim vještinama i kategorijama koje oni smatraju bitnima. Dodamo li k tome generalnu isfrustriranost gejeva s ovakvom vrstom siteova u kojima ni ne popunjavaju svoje profile vrlo je lako da ćete dečka s kojim imate nebrojeno mnogo zajedničkih interesa otpiliti na osnovu krive fotografije ili zbunjujućeg captiona ispod nje.

And it doesn’t stop there

Ovakvih situacija nije posvećen ni Facebook. Koliko puta vam se dogodilo da vas je radom frajer s kojim imate 10-50 zajedničkih gej prijatelja dodao kao frenda i potom ne učinio ništa. Ozbiljno – socijalne mreže uništavaju toliko potrebnu interakciju prilikom prilaženja i upoznavanja novih ljudi do te razine da od njih pravi u kuće zatvorene zombije koji će vas prije pokeati nego svoje stečene vještine socijalizacije upotrijebiti uživo.

Premda sam više tip osobe koja izlazi na community eventove poput Queer partija, Zbeletrona, Partycipacija i njima srodne kulturne manifestacije a ne dio Rush klike, gotovo da se ne sjećam kada sam posljednji put doživio ulet. U svojoj misiji gay dating siteova da zamijene cruising uživo su potpuno ubili flert. Na i tako nepostojećim alternativama, barem kada je Zagreb u pitanju.

Dakako, imaju dating siteovi i svoje pozitivne strane uzmemo li u obzir osobe koje žive izvan velikih gradova, te u nemogućnosti za neki redovitije sudjelovanje u gay događanjima. Koriste i mlađoj populaciji u otkrivanju i definiranju svojih identiteta, želja i potreba. No, nikako se oteti dojmu da su istodobno dehumanizirajuće, deidentitetirajuće, dosadne i nimalo privlačne. Pa opet, večeras kad dođem krepan s posla i faksa od iste dosade ću ponovno upisati svoj log in radije nego da me u XYZ sauni ili treš večeri u podrumu očima žderu 40+ frajeri koji ne znaju ni beknut.

Foto: sexualastrology.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike