FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Homofobi kao žrtve vjerske diskriminacije

objavljeno:

24. 08. 2011.
Homofobi kao žrtve vjerske diskriminacije

autor:Dok se Strasburg nalazi usred kontroverze slučaja dvoje službenika koji ne žele poslovati s LGBT populacijom, konzervativna skupina iz SAD-a, Alliance Defense Fund, dobila je priliku da da svoj glas u prilog djelatnicima koji tvrde da su izloženi vjerskoj diskriminaciji, i to s izravnim dopuštenjem od Europskog suda za ljudska prava da intervenira u ukupno četiri slučaja žalbe, objavio je britanski portal Pink News.

Sva četiri slučaja odnose se na Britance koji tvrde da su pretrpjeli vjersku diskriminaciju. Dva slučaja se tiču područja pravne diskusije o odnosu između LGBT prava i vjerskih izuzeća: Lillian Ladele, matičarka u Islingtonu, u Londonu, odbila je sklapati civilne zajednice. Gary McFarlane, seksualni savjetnik iz Bristola, je rekao da ne može savjetovati gej parove. Oboje su tužili svoje  poslodavce, te se obratili europskom sudu.

Pri slučajevima će sada moći intervenirati i Alliance Defense Fund. Europska Komisija za ljudska prava naime dopušta intervencije treće strane pri europskom sudu, ako se smatra da je to u interesu pravilnog provođenja pravde. Treća strana može pri parnici priložiti dokumente i prisustvovati raspravi.

Nekoliko akcija  ADF-a koje ilustriraju njihovu metodiku:

2005. je stao u obranu studenta koji je pokušao nositi majicu sa sloganom “Sramite se, naša škola prihvatila je ono što je Bog osudio” i “Homoseksualnost je sramotna” na leđima.

2006. (nastavljajući se na slučaj iz 2005.) fond je proglasio „Dan istine” koji je za svrhu imao omogućiti učenicima škola da izražavaju homofobiju bez obzira na zabranu govora mržnje, uz obrazloženje da se time učenicima omogućava da  se „suprotstave promociji homoseksualnosti i da izraze stajališta iz kršćanske perspektive”

Europska Komisija za ljudska prava prošli tjedan povukla je svoje kontroverzne prijedloge da se omoguće izuzeća za vjerske radnike u tim okolnostima. Prije nego što su ih povukli, prijedloge su argumentirali  stavom da način na koji suci tumače zakone koji štite ljudska prava i jednakosti  ne osigurava zaštitu slobode vjeroispovijesti ili vjerovanja.

Alliance Defense Fund, koji je u svojoj misiji usmjeren na “zaštitu i očuvanje vjerske slobode, svetost života, braka i obitelji”, osnovan je1994. od strane kršćanskih poglavara u Arizoni, a sada se protivi pobačaju, istospolnim brakovima i usvajanja djece od strane gej i lezbijskih parova.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike