Bez braka, bez seksa

Odgoda stupanja u spolne odnose, prema posljednjem istraživanju Sveučilišta u Brighamu, kao posljedicu ima mnogo stabilniju i sretniju vezu s partnerom, posebno u braku. Parovi koji su spavali zajedno, u okvirima istraživanja dakako, „iznimno rano“ (npr. na prvom spoju ili tijekom prvog mjeseca dejtanja) svoje veze završe brutalnim prekidima. Kako tvrde istraživači s sveučilišta, ono što se događa jest da parovi koji ne apstiniraju zbog fizičkog užitka zanemaruju druge aspekte veze te joj koče dugoročan razvoj. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu imena ‘Obiteljska psihologija’.

Povijest ovakvih istraživanja pokazuje nemalo različite rezultate i obično se temelje na dvije paradigme. Gore smo ugrubo naveli prvu dok je druga ta kako je seks esencijalan za razvoj veze s obzirom da dopušta partnerima istraživanje fizičke kompatibilnosti te razvija osjećaje razumijevanja, obveza, povjerenja i sigurnosti.

Prerano – a što je to?

No, kada govorimo o seksu i stupanju u spolne odnose s partnerom ili osobom s kojom dejtamo; postoji li uistinu vremenski period koji se smatra preranim i koji bi to zapravo bio? Stalno čitamo po novinama i u znanstvenim časopisima kako se dob stupanja u spolne odnose mladih sve više smanjuje, često u nekakvom negativnom diskursu koji je opravdan isključivo ako uzmemo u obzir nerazvijenost tijela ili opću needuciranost (premda je i ovo posljednje upitno s obzirom na količinu dostupnih informacija putem televizije i interneta). Ali ako se usredotočimo na nešto stariju populaciju, posebno onu gej i lezbijsku, definirati seks u okvirima preranog ili prekasnog naprosto dobiva sasvim novu dimenziju. I pri tom ne mislim zbog navodnog promiskuiteta kojim se i zajednica međusobno stereotipizira. Jer koliko nam se, kada gledamo društvo u cjelini, pogledi na fizičke kontakte uistinu razliku?

Savjeti su bespotrebni

Stavljati ispred seksa prefiks „preranog“ zbog navodnog ugrožavanja potencijalne veze naprosto je blesavo u 21. stoljeću koje god seksualne orijentacije bili. Jer ljudi niti više dejtaju isključivo radi veze, niti u vezama trebaju biti ukoliko žele imati redovit seksualni život. Sram i pljuvanje po neobaveznom seksu na prvom dejtu, doživio on drugi ili onaj sljedeći je, suočimo se, samo konzervativna mediokritetska konstrukcija nastala kako bi se kako bi se održavali čvrsto ukorijenjeni stereotipi. A kako se u konačnici sve svodi na individualni pristup međuljudskih odnosima – davati ikakve savjete što činiti ili ne apsolutno je nepotrebno.

Dobro, možda samo jedan: dragi gejevi i lezbijke. U Hrvatskoj, a ni regiji, ne možete se vjenčati kao parovi iz studije. Stoga, kako vam budući brak nije u krizi – seksajte se do mile volje.

Foto: 123rf.com
Posted on January 4, 2011

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site