FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prosvjednici u Dublinu tražili bračnu jednakost

objavljeno:

22. 08. 2011.
Prosvjednici u Dublinu tražili bračnu jednakost

autor:U nedjelju, 21. kolovoza u glavnom gradu Irske preko 5000 prosvjednika promarširalo je centrom grada i zahtijevalo bračnu jednakost za istospolne parove. Okupljenima se obratio gorljivi pobornik LGBT prava i pjevač Brian Kennedy koji je upozorio kako postoji ogromna pravna razlika između prava na brak i civilnog partnerstva koje je nakon dugogodišnje borbe ove godine konačno legalizirano u Irskoj.

“Nekoć sam naivno vjerovao da je civilno partnerstvo isto kao i brak, ali u samo pet minuta naučio sam da tome nije tako. Ovdje je riječ o uskraćivanju ljudskih prava jer između civilnog partnerstva i braka postoji čak 150 razlika”, prenosi CroL.

Irski aktivisti upozorili su da je ovaj novo doneseni zakon u biti diskriminatoran jer je samo “zacementirao” nejednakosti u irskom društvu, pošto je odlukom o istospolnim civilnim partnerstvima, LGBT populacija direktno isključena iz institucije braka.

Među 5000 prosvjednika našla su se i mnoga poznata lica te je tako u borbi za jednakost sudjelovala outana senatorica Katherine Zappone sa svojom partnericom Ann Louise Gilligan, pjevač Brian McFadden sa svojom djevojkom i još mnogi drugi.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike