FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Vraća se smrtna kazna za gejeve u Ugandu

objavljeno:

22. 08. 2011.
Vraća se smrtna kazna za gejeve u Ugandu

autor:Međunarodni aktivist i novinar Paul Canning upozorava da postoje indicije da se već radi na tomu da se zakon vrati na raspravu u sabor Ugande.

Prema izvoru dvoje novinara u Ugandi, zloglasni ‘ubijmo gejeve’ zakon biti će vraćen u proceduru – u roku od samo 2 tjedna. Navodno je u pripremi također tajni postupak, s obzirom da je izglasavanje tog zakona podiglo veliku prašinu diljem svijeta u zadnjem pokušaju.

Novinari su u povjerljivom razgovoru s predstavnikom  LGBT Asylum Newsa s diplomatskom pozadinom i brojnim kontaktima u Ugandi saznali informacije o planiranom vraćanju zakonskog prijedloga. Njihov je kontakt upozorio da će pritisak SAD-a i Europske unije morati biti jako brzo ponovno uspostavljen, zbog kratkog roka.

U srpnju je bloger Warren Throckmorton razgovarao s ugandskim parlamentarcem Ottom Odongaom koji mu je rekao da će sabor ponovo raspravljati o zakonu do kraja kolovoza. Ugandska blogerica Angelo Izama izvijestila je 14. kolovoza da su joj njeni kontakti u saboru najavili da će zbog prethodne medijske buke, ovaj puta procedura biti diskretna.

Prethodan saziv sabora nije uspio izglasati zakon u svibnju ove godine (KliK!-na-članak). Tijekom tog razdoblja najavljivano je uklanjanje članka o smrtnoj kazni za istospolne seksualne odnose, međutim to se nije bilo dogodilo.

Melanie Nathan, aktivistica i izdavačica GAY U.S.A. bloga, koja već niz godina pozorno prati događanja u Ugandi, navela je da je još prošlog tjedna razgovarala s autorom i glavnim promotorom zakona, Davidom Bahatiem (na slici). On je izrazio da je siguran da će se zakon usvojiti, no nije joj želio reći kada će se izglasavanje dogoditi:

„On je uvjeren u to da će se zakon usvojiti. Pitanje je samo kada. Smatram da mi, aktivisti diljem svijeta, sada trebamo početi upozoravati na situaciju, kao da je izglasavanje danas.“


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike