Policija brutalno premlatila transrodnu ženu u Tirani

parliament_Tirana

Pink Embassy poziva na hitnu istragu o najnovijim slučaju ekstremnog nasilja od strane policije protiv transrodne žene u Tirani.

14. kolovoza policija je istraživala slučaj krađe ogrlice u parku u blizini albanskog sabora. Među osobama koje su davale iskaz također je bio mladić u čijem se društvu nalazila Paloma. Paloma se suprotstavila privođenju svog prijatelja, našto je odvedena u stanicu.

Reakcija policije prema Palomi bila je iznimno nasilna, prelazeći sve granice zakonite primjene. Skupina od šest policajaca, jedna od njih žena, primjenili su potpuno neopravdano nasilje koje bi moglo biti klasificirano kao ponižavajuće kažnjavanje i mučenje. Paloma je naposlijetku od policijskog mučenja bila posve oblivena krvlju, te su je tukli do nesvjesti. Uz to su joj na glavu stavili kacigu kako ne bi ostali vidljivi tragovi na licu.

Nakon što se onesvjestila na kratko su je odvezli u bolnicu, međutim nakon toga vratili u sjedište policije u Tirani. Tijekom cijelog pritvora, Palomi nije bila ponuđena bilo kakva pravna pomoć te je primorana da potpiše dokumente. Paloma ne može čitati ni pisati.

Pink Embassy, organizacija koja djeluje na području zaštite LGBT zajednice u Albaniji (intervju s predstavnicom Pink Embassya pročitajte ovdje: KliK!-na-članak), pozvalo je Ministarstvo unutarnjih poslova i pravobraniteljicu da provedu hitnu istragu o slučaju i kazne sve koji su bili uključeni u mučenje transrodne žene.

Leave a Reply