- Queer.hr - http://queer.hr -

Dugine boje na udaru konzervativaca

Posted By Marino Čajdo On December 30, 2010 @ 5:00 am In Lifestyle,Život | No Comments

Aktivisti koji se bore za očuvanje tradicionalnog braka u Kaliforniji urgiraju sve srodne udruge da oduzmu zastavu duginih boja aktivistima za gay prava koji su oteli simbol u ime svog gay ponosa. Ove bizarne vijesti stižu iz San Diega, točnije instituta pod imenom ‘Ruth’ čija predstavnica Jennifer Roback Morse tvrdi kako je duga znak božjeg saveza s čovjekom a svi proponenti Prijedloga 8 stvarna „koalicija duginih boja“.

I premda gay zajednica ne posjeduje ekskluzivna prava na baratanje gay bojama, za razliku od ovakvih i sličnih osoba i komentara, barem joj ne nedostaje tolerancije i raznolikosti. Zastava duginih boja se koristi desetljećima, i premda njezin utjecaj i prvotna adopcija može biti uzrokovan biblijsko-religioznom poveznicom, nikada nije zastupala diskriminaciju, netoleranciju i mržnju. A to je ono što Morse i Ruth institut pokušavaju. Zaboravljajući pri tom da se crvena, narančasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta već desetljećima asocira uz queer populaciju, a ne one koji im žele uskratiti prava, vidljivost i prihvaćenost.

Ostaje li i Castro bez zastava duginih boja

San Diego nije jedina lokacija u Kaliforniji gdje su dugine boje ovih dana ugrožene. Budućnost zastava koje stoje izvješene u nizu ulica okruga Castro u San Franciscu neizvjesna je zbog autentične ulične rasvjete s početka 20. stoljeća – također jednog od simbola grada. Udruga stanara nedaleko od Castra tvrdi kako je gej i lezbijska zajednica ilegalno objesila zastave na metalne lampe, a prema gradskim propisima zastave mogu samo na ograničeni period biti podignute s obzirom na ubrzanu koroziju ukoliko je dodatni materijal zakačen za lampe.

I dok udruga koja je ispunila prijavu tvrdi da nema problem s simbolikom koju zastave predstavljaju u Castru već s očuvanjem ostalih simbola grada, drugi se slažu kako one predstavljaju identitet kvarta kojeg se sve češće krade tako da ih je ostalo svega 40-ak. Podržavatelji žele izmjenu pravilnika te dozvolu za postavljanjem novih zastava.

Foto: myspace.com

Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/1058/dugine-boje-na-udaru-konzervativaca/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.