FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tko zaista zastupa LGBT prava u Crnoj Gori?

objavljeno:

17. 08. 2011.
Tko zaista zastupa LGBT prava u Crnoj Gori?

autor:Nakon što je bio zakazan prvi Pride u Podgorici koji se trebao održati u svibnju ove godine, te je otkazan od strane organizatora s objašnjenjem da je potpora vlade prepoznata kao lažna i kozmetičke prirode, ponovno se aktualiziralo pitanje tko u biti zastupa LGBT prava u toj zemlji – i s kojim razlogom.

Potpredsjednik vlade Crne Gore Duško Marković uputio je bio poziv udruzi LGBT Forum progres za sudjelovanjem na konferenciji “Ka Evropi – ka jednakosti” koja će se u rujnu održati u Podgorici. Zdravko Cimbaljević, direktor te udruge, međutim, na taj je poziv odgovorio javnim pismom kritike.

Podsjetio je potpredsjednika vlade da je on osobno, na njihovom zajedničkom sastanku još u travnju ove godine, inzistirao da LGBT Forum progres bude prepoznat i kao suorganizator  obrazovnih sadržaja vlade Crne Gore na kojima se tretira položaj i prava LGBT populacije, te da se odnos između te organizacije i vlade treba intenzivirati na području obrazovnih aktivnosti.

Zdravko Cimbaljević je upozorio da niti jedna organizacija koja se bavi LGBT pitanjima u Crnoj Gori nije uopće upoznata s tom konferencijom – a ona se bavi upravo njihovim područjem djelovanja. Takav način postupanja od strane vlade nazvao je nedosljednim, te „afirmiranjem konflikta interesa“.

Hoće li budući savjetnik uključiti nevladine organizacije?

Potpredsjednik vlade u svojem je pismu poziva naveo da će se konferencija održati u suradnji s konferencijom „Pravda na Balkanu – jednakost za seksualne manjine“, koja je prvo bila održana u Podgorici, a ove godine i u Beogradu, na kojoj je izlagala i hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (KliK!-na-članak), a na čelu organizacije te konferencije stoji Jovan Kojičić, koji je također budući savjetnik za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije u kabinetu premijera Crne Gore.

Unatoč tomu što u svom pismu vladi predbacuje organizaciju konferencije u suradnji s „Pravdom na Balkanu“, a bez konzultiranja s LGBT udrugama, Cimbaljević ipak smatra da bi budući savjetnik mogao doprinijeti ozbiljnijoj suradnji Vlade i organizatora Parade ponosa, kako bi konačno bila održana. Rekao je da se odnos policije bitno poboljšao i da su dobili tražene i snažne garancije za sigurnost povorke – a u tomu je sudjelovao i budući savjetnik:

“Ove uvjete i raniji datum povorke definirao je i Kojičić. Uvjeren sam da ne postoji razlog da od toga odustanemo samo zato što je on, sada, u ugovornom odnosu sa Vladom. Cijeneći da se radi o čovjeku koji stoji iza svojih riječi ja se nadam njegovoj daljoj podršci ovom pristupu”, rekao je Cimbaljević agenciji MINA.

On je kazao da nastavak europskih integracija i otvaranje pregovora ovisi o usvajanju izbornog zakonodavstva, reforme pravosuđa i napretka u području zaštite od diskriminacije, posebno LGBT osoba – međutim demantirao je da je preduvjet pristupu Europskoj Uniji održavanja povorke.

“I pored svega mi ćemo i dalje strpljivo čekati vjerujući u potrebu i značaj suradnje s Vladom”, zaključio je Cimbaljević. S obzirom na to da je vlada već nekoliko puta uskratila iskrenu podršku i priliku za stvarni dijalog, pitanje je koliko će to čekanje uroditi konkretnim plodom.

Foto: Duško Marković, rts.rs


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike