- Queer.hr - http://queer.hr -

Tko više voli gejeve, Karleuša ili GaGa?

Posted By Marino Čajdo On December 17, 2010 @ 6:35 am In Lifestyle,Život | No Comments

TOP 15 osoba za 2010:

Dvije žene. Dvije zvijezde. Jedna svjetska, druga balkanska. Ali jedno im je zajedničko. Podržavaju javno borbu LGBT osoba za svoja prava, i baš ih briga što to nekome smeta.


‘…i ja (se) u Srbiji osjećam kao peder. Ma, šta peder. Pederčina.’ izjavila je Karleuša u svom jedrom balkanskom stilu za ‘Nedjeljni Jutarnji’. Novinari ‘Jutarnjeg’ kontaktirali su ju nakon prašine koju je digla svojim tekstom u ‘Kuriru’,u kojem je bez imalo finoće i dlake na jeziku izvrijeđala sve protivnike održavanja beogradske Parade ponosa. Nije poštedjela niti svog supruga kojeg je počastila epitetom ‘srbendara’, a novinara je upitala da ‘kako ih mi zovemo tu kod nas, hrvatine’?

Rođena u Beogradu prije 32 godine od oca Dragana i majke Divne, u svijet turbo-folka se otisnula 1996., no nije dugo potrajalo da krene s provociranjem ondašnje konzervativne publike nenaviknute na skandale. Prvo sa silikonima, pa sa ‘slobodnijim’ fotografijama za treći album privlači pažnju javnosti, a poznata po britkom jeziku nije dugo čekala da se zakači s kolegicama po mikrofonu: Darom Bubamarom, Gocom Tržan, Gogom Sekulić, Svetlanom Ražnatović i još nekim primadonama tamošnje turbo-folk scene. Nije se libila niti svađa s zloglasnim Arkanom, a ni Oca Pavla nije ostavljala na miru. Svojim ponašanjem postala je redovita gošća žute štampe koja je samo čekala njen novi eksces kako bi imala o čemu piskarati.

Kolumna koju je objavila povodom ovogodišnje Povorke ponosa bila je još samo jedan kamenčić u njenom mozaiku provociranja konzervativne javnosti u Srbiji (ali i šire), ovaj put davši javnu podršku homoseksualcima i pljujući primitivce kojima ‘je normalno da dete gleda kako ćale mariše kevu, ali nije normalno da se dva odrasla čoveka vole’. Poznato je da ona podržava homoseksualce koji su joj  najvjernija publika uvijek u prvim redovima. Čak je išla toliko daleko da je na svibanjskom koncertu u ‘Beogradskoj Areni’ tijekom pjesme ‘Slatka mala’, plesačima u ruke tutnula zastave s duginim bojama, čime je izazvala ogromno ushićenje do zadnjeg mjesta popunjene Arene.  Prigodno je i njen izlazak na scenu bio inspiriran Madonninim prvim nastupom na MTV Awards davne 1984.

I Elton John u GaGinom zaleđu

Nije iznenađujuće da pop zvijezde, prečesto miljenice gay populacije, staju uz njih kao pobornici LGBT pokreta i prava. Nizu najvećih poput Madonne, Cher, Cyndi Lauper (koje ipak iz poštovanja nećemo nizati s veterankama Dianom Ross, Gloriom Gaynor ili Lizom Minelli) posljednju je godinu je stala i planetarno popularna Lady GaGa čija je pojava zaludila čitav svijet; posebno gay zajednicu kojoj se od početka što suptilno a što eksplicitno obraćala. Video spot za jednu od prvih singlica LoveGame je cenzuriran između ostalog zbog kontroverznih scena seksa s ženom, a nastavila je s posvetom gay obožavateljima pjesmom Alejandro. Sudjelovala je na apsolutno svim marševima za toleranciju i Pride povorkama na kojima je imala priliku nazočiti, a snimila je i video-poruku kojom je prije nekoliko mjeseci urgirala obožavatelje da zovu svoje senatore i lobiraju za glasanje opoziva DADT-a. Na posljednjoj dodjeli VMA Awards pojavila se u pratnji iz vojske opuštenih gejeva i lezbijki. I mogli bismo tako nabrajati do sutra. Sir Elton John već tvrdi da će naslovna pjesma njenog nadolazećeg albuma ‘Born This Way’ srušiti s trona gay himne stvar ‘I Will Survive’ (uzevši u obzir da je ego Sir Johna nadaleko poznat a pjesmu je i osobno napisao, izjava ne čudi); a nama je samo drago što nakon dugo vremena imamo pop zvijezdu koja se barem trudi praviti da voli svoj fan base, čak i ako nije iskrena što joj mnogi spočitavaju.

Eh, da. Bila je i u Zagrebu i izjavila nam vječnu ljubav dok su plesači simulirali masturbaciju prema zaluđenim gejevima u publici. Što je sljedeće? Karleuša u Areni?

Foto; marieclaire.com, jutarnji.hr

Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/1044/tko-vie-voli-gejeve-karleua-ili-gaga/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.