FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

GSA: Palmu nije briga za naše živote!

objavljeno:

16. 08. 2011.
GSA: Palmu nije briga za naše živote!

autor:Srpska LGBT organizacija Gej strejt alijansa osudila je jučerašnju izjavu Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine o tome da je homoseksualnost bolest.

U današnjem priopćenju za medije, naglasili su kako Dragan Marković Palma „ne prestaje ovakvim i sličnim izjavama zloupotrebljavati medijski prostor, širiti neistine i raspirivati mržnju prema LGBT populaciji“, unatoč tomu što je homoseksualnost skinuta s liste bolesti Svjetske zdravstvene organizacije još prije dvadeset godina, što je u više navrata potvrdilo i Srpsko liječničko društvo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Razlog tomu vide između ostaloga i u činjenici da ni zbog jedne svoje homofobne  izjave Marković nikada nije odgovarao, ni krivično ni politički.

„Izjava Dragana Markovića Palme za GSA nesumnjivo predstavlja govor mržnje prema LGBT populaciji i stavlja ovu manjinsku populaciju u poziciju građana drugog reda, a posebno zabrinjava to što je Marković visoko pozicionirani političar koji bi morao poštovati  Ustav i zakone Srbije koji zabranjuju diskriminaciju, što on očigledno ne čini.“ – nadodali su.

To što je u svojoj izjavi također izrazio da ne podržava nasilje, smatraju samo licemjernim činom, zato što ovakve izjave samo jačaju ionako velike društvene predrasude i mržnju. Također smatraju da je on svjestan svoje odgovornosti i posljedica svojih izjava koje mogu dovesti do nasilja nad LGBT populacijom:

„GSA smatra da Markovića jednostavno nije briga za živote LGBT osoba u Srbiji već jedino za jeftine političke bodove koje na ovaj način zarađuje u homofobnom društvu kao što je društvo u Srbiji. Uostalom, to je pokazao i prošle godine kada je, prema saznanjima GSA, direktoru Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu par dana pred 10. listopad nudio razne položaje i beneficije ukoliko organizatorima Parade otkaže korištenje SKC-a bez obzira što je SKC bio jedna od najvažnijih sigurnosnih točaka koja je predstavljala zaštitu za sudionike Parade.“

U svom priopćenju zaključuju da će ubuduće osobe s ovakvim izjavama smatrati direktnim inspiratorima mržnje i nasilja nad LGBT osobama, bilo da se radi o pojedinačnim napadima ili o organiziranim napadima od strane ekstremističkih desničarskih organizacija. Također su najavili i tužbu protiv Markovića zbog govora mržnje, diskriminacije i povrede ravnopravnosti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike