FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kako su hipsteri uništili gaydar

objavljeno:

1. 12. 2010.


Koliko primjećujem, nisam jedini kojem je ne tako davno palo na pamet kako su mi hipsteri gotovo pa potpuno uništili gaydar. I dok još uvijek nemam problema s razlikovanjem hipstera i obraslog beskućnika u poderanom vintage kaputu; do komplikacija itekako dolazi kada trebam razlikovati hipstera od gay hipstera. Ili samo geja! Tim više što su hipsteri prokleto privlačni, lijepo se oblače, imaju divne frizure i ukusa u glazbi, književnosti i umjetnosti a i divno ispadaju na fotografijama. Kako ih prepoznati? Ekstremno uske hlače, hudice, ray ban naočale. You name it! I što da čovjek pomisli kad ih vidi takve? Bolje ti je da si gay! Čak i cure koje njeguju stil prečesto nalikuju na slatke underage dečkiće sa svojim naočalama velikih plastičnih okvira i šiškama. Suočimo se, hipsteri su prešli u gay mainstream a od gejeva ih je sve teže i teže razlikovati.

Lezbijkama su hipsterice u prvom redu oteli senzibilnost prema očuvanju okoliša i prirode. I hipsteri su sada izvukli vintage bicikle iz djedova podruma kako bi sačuvali majku Zemlju od onečišćenja; dok lezbe gledaju nogometne utakmice u kvartovskom bircu uz pive. Zatim intelektualno prepoznavanje političkih prava žena i njihovog položaja društvu. A ni gejevi nisu ostali pošteđeni. Dok su prije deset godina straight frajeri bildali u tatinoj garaži; biti žgoljav je ostala prepoznatljiva karakteristika gay dečkiju između 15 i 25. Uzeli su nam i emotivnost; jer sada imaju svoje hipster djevojke da im brišu suzice dok slušaju balade Chrisa Isaaka i Leonarda Cohena.

Nadalje, postoje kategorije oko kojih i lezbijke i gejevi trebaju biti zabrinuti. Prva i najuočljivija od njih su gorespomenute naočale velikih okvira koje odnedavno preferiraju više od leća; a one se kao modni detalj već odavno ne asociraju samo s LG populacijom. Uzeli su nam i divnu indie glazbu te bendove za koje nitko prije nije čuo; a trenutno invadiraju i pop kulturu 80′ih. Da stvar bude kompliciranija; neki od njih uistinu i jesu gay i briju s istim spolom tako da gay zajednici više nije ostalo ništa autentično!

Ukoliko jeste od onih koji su ujedno gay i hipster, nadam se da uživate u nepodnošljivoj lakoći dvostrukog identiteta unutar spomenutih supkultura dok se mi ostali dvoumimo barimo li u večernjem izlasku aseksualnog straight frajera koji nosi size 30 ili konačnu supstituciju za Jamesa Deana i ljubav svog života. Nije nimalo lako.

And the list goes on:

Šiške: Obožavali smo ih i na curama i na dečkima. Posebno onima gay. Sada ih nosi svako drugi adolescent, najčešće u emo-stilu koji nikako da izumre.

Vunene kape: Sjećate se da ste to koristili kako bi pokrili glavu zimi da vam se ne sledi mozak. E pa, oni ih nose i usred ljeta. Pobogu!

iPod: Neizostavni Accessorize svakog hipstera; obično nakačen na vanjsku stranu kaputa ili u ruci. Ukoliko ga se dočepate provjerite playlistu. Katy Perry i Glee soundtrack? Definitivno gay.

Bicikli: Od divnog, ekonomičnog prijevoznog sredstva napravili su modni simbol.

Ljubav prema Ikei: Potpuno zauzeli tržište jeftinog, minimalističkog namještaja.

Muške torbe: Apsolutno ih svi imaju. Bili gay ili ne.

Brade:
Razlog zašto je imam što sam odrasli muškarac kojem se ne da brijati svako drugi dan; ne zato što pokazujem te tri dlake koje su mi izbile u sedamnaestoj.


Da ne završimo u crnom tonu silovane i opljačkane supkulture, dodati ću samo jednu pozitivnu stvar. Hipsteri se, za razliku od outanih pedera i lezbi, srame svog hipsterskog identiteta. Samo im probajte im reći da su hipsteri i pratite reakciju. Zašto? Zato što znaju da biti hipster ne znači ništa drugo doli biti toliko nekreativan da je potreba za skrivanjem iza pomodnih detaljčića i loših bendova za koje nitko s razlogom nije čuo jednostavno neizbježna. A otkud mi pravo da to tako izrazim? Zato što u posljednjih pet godina nisam niti jednom promijenio svoj stil zbog toga što sam vidio kako to radi uobražena bijela viša srednja klasa na ulicama New Yorka. A znam ih još brdo takvih.

Foto: hipsterorgay.tumblr.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike