FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Odbijeno str8 civilno partnerstvo

objavljeno:

24. 11. 2010.

autor:Heteroseksualnom paru odbijen zahtjev za  civilnim partnerstvom


Heteroseksualnom paru o kojemu smo već pisali (LINKLINKLINK), Ianu Gogginu i Kristin Skarsholt su odbili zahtjev za civilnim partnerstvom u bristolskom matičnom uredu jučer ujutro. Matičar kao razlog za odbijanje navodi zakonsku zabranu civilnog partnerstva partnera suprotnog spola.

Komentirajući odbijanje, Kristin (22) je rekla: “Razočarani smo što nismo bili u mogućnosti da se naš odnos zakonski prizna. Ian i ja iskreno želimo pravno priznanje kao civilni partneri. Odlučni smo se boriti na sudu do kraja protiv pravne segregacije koja i dalje odvaja heteroseksualne i gay parove.“

“Kao što su naši gay prijatelji isključeni iz institucije građanskog braka, mi smo isključeni iz institucije civilnog partnerstva. To je diskriminirajuća segregacija na temelju seksualne orijentacije. To je pogrešno”, rekla je ona.

Ian Goggin je dodao: “Iako je osoblje u matičnom uredu bilo jako uslužno, nisu bili u mogućnosti priznati nam civilno partnerstvo. Osjećali su se dužnima postupati u skladu s trenutnim zakonom. Nadamo da će naš predstojeći pravni slučaj, pod vodstvom profesora Roberta Wintemutea i Petera Tatchella, na kraju okončati diskriminaciju heteroseksualnih parova u pravu na civilno partnerstvo. Sljedeći put kada ćemo doći ovdje registrirati civilno partnerstvo uvjereni smo da će ishod biti sretniji”, rekao je on.

Inicijativa Kristin i Iana je dio nove kampanje„jednakih ljubavi“, koja traži ukidanje zabrane gay brakova i heteroseksualnih civilnih partnerstva. (Više na: www.equallove.org.uk) Kristin i Ian su četvrti od osam parova koji će podnijeti prijave u registarske urede u Velikoj Britaniji, u nastojanju da se ukine seksualna segregacija.

“Britanska vlada vrši diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, suprotno Zakonu o ljudskim pravima”, rekao je profesor Wintemute. “Obje zabrane krše članak 14 (zaštita od diskriminacije), članak 12 (pravo na brak) i članak 8. (pravo na poštivanje obiteljskog života).

“Prava građanskog braka i civilnog partnerstva su istovjetna, osobito s obzirom na usvajanje djece, donatora pri oplodnji, i surogatnog majčinstva. Nema više nikakvog opravdanja za isključenje istospolnih parova iz građanskog braka i raznospolnih parova iz civilnog partnerstva . To je poput odvojenih fontana ili plaža za različite rasne skupine, iako je voda ista. Jedina funkcija obima zabranama je upućivanje na to da su lezbijke i gejevi inferiorni u odnosu na heteroseksualne osobe, “rekao je.

Od 2. studenog nadalje, osam parova će podnijeti prijave u registarske urede u Londonu, Northamptonu, Bristolu i Havantu. Četiri istospolna para će se prijaviti za registraciju braka, a  četiri heteroseksualna para za civilno partnerstvo. Nakon što će svi biti odbijeni, dogovoriti će zajedničku tužbu.

“Ključni razlog zašto se nećemo vjenčati jest da ne želimo sudjelovati u ustanovi koja isključuje naši homoseksualne prijatelje. Mislimo da nema pravednog društva uz ovu vrstu štetne diskriminacije po pitanju seksualne orijentacije.” kazao je Ian.

Foto: Chris HoustonKomentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike