FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Androginija pop fanova

objavljeno:

7. 08. 2011.
Androginija pop fanova

autor:Za sve je kriva Lady Gaga. Divlja pop zvijezda inspirirala je vojsku fanova – muških i ženskih – da je kopiraju, oponašaju i pokušavaju biti ona. Čak i Uncyclopedia kaže da postoji „sindrom Lady Gage“ koji zahvaća tinejdžere sklone „bi eksperimentiranju“ (Marino? Kako ono prevodimo bi-curious?), a koje odlikuje “seksualna neodređenost”. Zvuči otprilike točno – ako išta označava pop kulturu današnjice, onda je to potpuna androginost.

Lady Gaga kao prvi dokaz. Ali onda je tu i Justin Beiber. Znate – Justin Beiber. Lik iz internetskih šala (Džastin Bajber pronađen u svom domu živ i zdrav, javlja njuz.net), isto tako i imenodavac sajta “Lezbijke koje izgledaju poput Justin Beibera“ – čekitaut ovdje. U biti naziv sajta govori sve: prepun je fotografija raznih lezbijki koje se trude što je moguće više kopirati izgled ovog teen idola. Uspješno? Ima stvarno frapantnih sličnosti, a ne znamo na što bismo vas prije upozorili: na to da su na slikama sve djevojke ili da su to djevojke koje pokušavaju sličiti tinejdžerskom idolu za kojim curice vrište.

O vremena, o običaji, zavapio bi pokoji mudri starac gledajući mlađahnog Justin Beibera, a vjerojatno bi istu rečenicu izgovorio s puno više patnje u glasu da vidi Billa Kaulitza, pjevača teen atrakcije Tokio Hotel ili njegove japanske inačice Gackta. Bill je definicija androginosti i gender bendinga ako smo ikad vidjeli hodajuću definciju tih pojmova, mladić toliko nježnog i krhkog izgleda da uz malo čupanja obrva može bez problema proći pod ženu. Štoviše, na nekim se slikama stvarno moraš dobro zagledati kako bi bio siguran da gledaš u mladića.

A Gackt? Ja sam bila uvjerena da gledam u jako lijepu ženu. Nježne crte lica, pune usne, krhko tijelo… na nekim slikama sam bila gotovo sigurna da je ovo cura. Nije. Gackt je japanski pjevač s legijom obožavatelja koji pokušavaju biti baš poput njega – djevojke i mladići podjednako. Uostalom provjerite sami ovdje.

A onda je tu i Madonna. Madge je zvijer, pršteća ženska energija, daleko od bilo kakvog gender bendinga ili propitkivanja. Ali zato svojski inspirira gender bending punih 20 godina. Uostalom, pogledajte video koji se pojavio, snimku skinutu s VHS-a, napravljenu 1991. godine. Na snimci je mlađahni Robert Jeffrey koji je skinuo Madonnin ples iz Voguea skoro do posljednjeg detalja. Pogledajte tu. Dvadeset godina poslije, možda je trenutak za povratničku turneju?


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike