FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

A što ako?

objavljeno:

5. 08. 2011.
A što ako?

Ovo ljeto dali su mi zadatak da vam pišem o raznim zdravstvenim opasnostima koje vam se mogu dogoditi preko ljeta. Urednica si je to zamislila kao “Dragi Lastane, ako sam plivala s dečkima u bazenu…”, drugim riječima željela je da to budu savjeti kako što uspješnije zaobići sve te silne opasnosti, a pritom izgledati totalno kul na plaži.
Ovaj članak, s druge strane, zamišljen je za sve vas koji ste se ili oglušili na dobronamjerne, iako ponekad šlampavo napisane kolumne ili ste poslušali moj raniji savjet i otišli bez kompjutera na more pa niste imali internet i niste mogli pratiti savjete u tjednim nastavcima. Za ovo drugo kriva je Urednica.

Krivo je more…

povezane vijesti

Dakle, s obzirom da ja već ne znam koju godinu za redom čamim u Zagrebu dok se drugi brčkaju po obali, ja nemam luksuz koji imate vi i članovi Divljih Jagoda koji za sve krive more. Zato ja krivim Urednicu.
No, ovo nije članak koji se bavi krivnjom. A ne! Ovo je članak kojim se Urednica, a i ja kao egzekutor njezinih ideja, pokušavamo iskupiti za moguće probleme u koje ste upali na plaži ovog ljeta.

Duboko plavo more izvor je raznih problema. Iako na našem priobalju i nemamo pretjerano problema s morskim psima, mnogo češće (iako zamjetno manje) probleme zadaju nam ježinci i meduze. Kod uboda meduze treba isprati mjesto uboda. Ukoliko dođe do znakova alergijske reakcije (kao i kod kukaca, vidi dalje) obavezno tražiti pomoć liječnika. Kažu da protiv bolova pomaže topla kupka. Što se ježinaca tiče najvažnije je maknuti bodlje i isprati ranu kao i sve druge rane. Opet, ako niste sigurni ili primijetite neke druge simptome odmah se obratite liječniku.
Nažalost, utapanja su jednako tako česta pojava. Važno je znati vlastita ograničenja i ne precjenjivati svoje sposobnosti. Dobra ideja je plivati u paru, ako već ne zbog romantike onda sigurnosti radi.

Krivo je Sunce…

Iako sam pisao o tome kako odabrati kremu za sunčanje, sigurno je veliki broj vas ipak pokleknuo za idejama tipa: maslinovo ulje ili ulje lavande “jer je prirodno” i tako. Sretniji među vama su se toliko zadubili u razgovore sa preslatkim turistom ili turistkinjom da ste potpuno pogubili glavu i zaboravili novu simpatiju zamoliti da vam namaže ramena. Treći su vjerojatno bili premamurni. Bilo kako bilo, opekline od Sunca su nezaobilazan dio svake ljetne avanture. Većina je dovoljno sretna da ima užarena crvena ramena i nos kao jelen Rudolf, no neki zaista imaju peh i vraćaju se s plaže kao jastog thermidor. I što sada? Uvijek postoje one ideje tipa “mazati jogurtom”, no koja je točno logika iza toga? Nažalost, opekline od Sunca nemaju konkretnog lijeka. Kaže se: “vrijeme liječi se rane”, tako je i s ovime. Treba dati koži vremena da se crvenilo povuče i ako ima i oteklina da splasnu. To vrijeme pomoći će hladni oblozi, češće tuširanje i hidratantni losioni i kreme s aloe verom i ne izlagati se suncu u tom periodu. Ukoliko je bol jaka možete popiti i koji aspirin ili ibuprofen ako imate pri ruci. Imajte na umu da sunčeve opekline mogu biti izrazito jake i da ponekad zahtijevaju i dermatološku obradu stoga ako niste sigurni, posjetite najbližeg liječnika za konzultacije.

Krivi je kukac…

Gmižu, lete, puze, trče i hodaju i generalno su tu kako bi vam upropastili, inače divan odmor. Na Hrvatskoj obali postoje razni insekti koji su otrovni, no ubodi od takvih kukaca razmjerno su rijetki. Ukoliko postoji opravdana sumnja da vas je ubola kakva otrovna životinja, nemojte gubiti vrijeme niti paničariti već ODMAH nazovite hitnu. Osim što će vam poslati pomoć, dat će vam i konkretne savjete što raditi dok hitna ne stigne.
Iako ste možda veći dio zime proveli u teretani spremajući se za ljeto, niste MacGyver stoga nemojte okušavati isisati otrov iz rane niti se upuštati u nesigurne i neprovjerene metode za koje ste čuli na filmu.
Osim raznih otrovnih gmizavaca, često se događaju ubodi pčela, osa, obada, komaraca itd. Opasnost koja vreba kod ovakvih uboda jest alergijska reakcija koja ponekad može biti i životno ugrožavajuća. Dodatna opasnost jest u tome da mnogi ni ne znaju da kod njih postoji opasnost od takove reakcije pa samim time nisu ni spremni. Opet, ono što je važno jest ostati miran i pozvati hitnu ukoliko se nakon uboda pojave problemi tipa poteškoća s disanjem, mučnine, povraćanja, osipa, otoka lica, naglog pada krvnog tlaka, konfuznosti, grčenja ili gubitka svijesti. Osobe koje su upoznate s opasnosti znaju sa sobom imati tzv. EpiPen ili inačicu što je zapravo automatska injekcija adrenalina. Ukoliko je tako, dajte lijek prema uputi te obavezno pozovite u pomoć!
Ukoliko ste prošli obuku iz prve pomoći nemojte se bojati iskoristiti je!

Krivo je srce…

Tj. kurac ili pička rekli bi skeptici. Ali i to se događa, na koje sve načine imate detaljan prikaz kolege Čajde. Određeni ljetni susretni moraju nažalost i završiti. Ponekad se i teške odluke donose…hoćemo li ostati u kontaktu, ima li tu budućnosti, isplati li se veza na daljinu. Takve odluke nisu lake, i vrlo često jedna strana ostaje slomljena srca. Nažalost ni tu nemam neki konkretniji savjet osim da koristite kondome! Stoga, kao i s ostalim ljetnim nezgodama, odajem se klišeju: “vrijeme liječi sve rane”. Možda poslije patimo, prejedamo se čokoladnim proizvodima ili se pošteno napijemo s frendovima, ali ruku na srce kada ne bi bilo i tih ljetnih avantura ne bi ni doživljaj bio isti. Stoga na sve to gledajte kao na nužni dio životnog ciklusa i spremite to u onu poznatu AFOFPG (another fucking opportunity for personal growth) ladicu i krenite dalje, jer pred vama je duga jesen i još dulja zima, a što bolje grije od uspomena sjajnog godišnjeg odmora?


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike