Tko bi rekao da su queer?

Članak u Newsweeku u kojem je gay novinar napao otvoreno gay glumce da jednostavno nisu dovoljno uvjerljivi kada igraju straight uloge poprilično je razbjesnio Hollywood. Filmska industrija i dalje ima velikih problema s prihvaćanjem gay glumaca i glumica, posebno nakon što se outaju i rijetko ostavlja otvorenom mogućnost da takvi glumci zaigraju glavne ili nedajbože straight uloge. Zato se čitava zajednica u Americi podigla na noge, jer ako je normalno da straight glumci igraju gay uloge, zašto nije poželjno suprotno?
Out.comovi urednici izvukli su nekoliko slavnih queer glumaca i glumica koji su posve uvjerljivo i uspješno igrali svoje uloge. Jer, dobra gluma je dobra gluma, neovisno o seksualnosti.

1. CYNTHIA NIXON
Cynthia je postala poznata kao Miranda iz Seks i grada, ambiciozna odvjetnica. Miranda je u seriji u prilično turbulentnoj vezi sa Steveom, uz prekide i mirenja te konačan zajednički život. Jesu li gledatelji mogli naslutiti da je Cynthia lezbijka? Ni najmanje: njen je lik u seriji daleko od seksualno najaktivnijeg, ali bome nije ni najčedniji.
Najstrejterski trenutak:2. NEIL PATRICK HARRIS
Zvijezda serije How I Met Your Mother glumi Barneyja Stinsona, nepopravljivog ženskaroša. U ovoj sceni odlazi na kostimiranu zabavu odjeven kao Tom Cruise u Top Gunu. I izgleda totalno straight i macho.
Najstrejterski trenutak:

3. T.R. KNIGHT
Je li bio uvjerljiv kao zaljubljeni stažist u Uvodu u anatomiju? Nego što! Osjećajan liječnik koji pati za cimericom i za kojim pati niz drugih atraktivnih dama uloga je iz snova koja mu je priskrbila obožavanje ženske publike.
Najstrejterski trenutak:

4. GUILLERMO DIAZ
Weeds se više ne prikazuje na hrvatskim televizijama pa naši gledatelji možda ne znaju ovog glumca koji u seriji naizmjenično žudi za glavnom junakinjom i mrzi je. Gay ne može biti uvjerljivo macho? Tko kaže?!
Najstrejterski trenutak:

5. MONTGOMERY CLIFT
Mali blast to the past: Montgomery Clift bio je jedan od najvećih glumaca svoje generacije. Istina, bio je uspješno klozetiran, ali nije zato bio ništa manje uvjerljiv u glavnim ulogama u kojima su mu se u naručje bacale mahom najzgodnije glumice njegove generacije.
Najstrejterski trenutak:

6. ROCK HUDSON
Još jedan blast to the past: Rock Hudson bio je među najprivlačnijim facama velikog ekrana. Iako se o njegovoj seksualnosti uvelike raspravljalo, to nije umanjilo njegovu privlačnost.
Najstrejterski trenutak:

7. JODIE FOSTER
Karijeru je izgradila igrajući sve osim romantičnih junakinja, ali njena uloga u Sommersbyju, uz partnera Richarda Gerea, ima nekoliko pamtljivih romantičnih scena. I uvjerljiva je, bez ikakve sumnje,
Najstrejterski trenutak:

8. IAN MCKELLEN
Uopće nije pitanje je li Gandalf straight ili gay: on je jednostavno Gandalf. I Ian McKellen je pokupio dio Gandalfštine. Naravno, nema osobe na svijetu koja nije svjesna činjenice da je McKellen gay jer on to ne propušta spomenuti.
NajGandalfskiji trenuci:

9. RUPERT EVERETT
Što reći o čovjeku koji je podario lice najzgodnijem i najjebivjetarskijem strip junaku, Dylan Dogu? Okej, svi znamo da je Rupert gay, ali straight publika se, gledajući ga, nekako “ponada” da je ipak možda više na BI stranu.
Najstrejterskiji trenutak:

10. RICHARD CHAMBERLAIN
Okej, zvijezda “Kad ptice umiru pjevajući” i još niza filmova, nikada nije djelovao pretjerano straight. Baš suprotno. Ali uvijek je izvlačio glavne uloge i mamio uzdahe ženske publike.
Najstrejterski trenutak:


Foto: www.crunchyroll.com

Leave a Reply