FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Outao se popularni biskup

objavljeno:

31. 10. 2010.

autor: 

Jim Swilley, popularni biskup iz Georie, jedne od američkih država s niskom razinom podržavanja gay prava, outao se ponukan tragičnim valom tinejdžerskih samoubojstava koji trenutačno potresa Ameriku. Swilley je svoju crkvu Church in the now stvorio prije 25 godina i dosad je bio primjer pastora: dvaput oženjen, otac četvoro djece, popularan pastor čija kongregacija raste iz godine u godinu. “Kao ocu, nepojmljivo mi je da se 16-godišnjaci ili 17-godišnjaci žele ubiti. Mislio sam da bi netko morao nešto učiniti”, kazao je Swilley. Outao se pred kongregacijom u kojoj je sjedila i njegova obitelj, uključujući bivšu ženu Debye koja je, kako kaže Swilley, oduvijek znala tko je i što je.

Swilley se outao prije dva tjedna, ali je vijest neko vrijeme putovala do američkih mainstream medija. Swilley se od drugih vjerskih vođa koji su outani posljednjih mjeseci razlikuje po tome što nikada kao pastor i biskup nije napadao ili vrijeđao LGBTQ osobe. Uvijek je, kažu mediji iz Georgije, propovijedao inkluziju i prihvaćanje svih osoba, neovisno o orjentaciji. Popularnom biskupu ponuđeno je da odstupi s mjesta biskupa, ali da u crkvi ostane kao pastor.

Swilley je u obraćanju medijima kazao da bi ga jako pogodilo da započne masovniji egzodus iz crkve, ali da bi se pribrao i krenuo ispočetka. “Bog oduvijek govori kroz mene”, kaže on svojim sljedbenicima. “Poziv osjećam od rođenja”, kaže Swilley i dodaje da su mu roditelji pričali kako je propovijedao još u pelenama.

“Vi obojeni u publici… Kako se osjećate kada vam bijela osoba priđe i kaže, ‘U čemu je stvar? Zašto si tako nesretan? Sada imamo crnog predsjednika, nije li rasizam prošla priča?’ Zar mu ne biste onda odgovorili, ‘Hvala ti, ali pojma nemaš o čem govoriš.’ Lako je ljudima koji nešto nisu iskusili… imati mišljenje o tome.”

Evo i videovijesti o Swilleyju.

Foto: Advocate.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike