Nije sve u moru, makar trajalo samo jedan dan

google

Nemoj očajavati ako nisi uhvatio tjedan godišnjeg tijekom ljeta, nisi jedini. Stani na loptu i pogledaj što se nudi u okolici gradova, nećeš požaliti.

Nije baš mali broj onih koji nisu uspjeli ‘upisati’ se na listu za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, ali ipak su im ostali vikendi i praznici. Iako zvuči malo za pošteni odmor od svakodnevnice, ipak nije zanemarivo. Okolice gradova nude sve i svašta, samo se treba naći volje i odabrati lokaciju i dan. U Hrvatskoj sve popularnija postaju seoska gospodarstva koja su uglavnom u relativnoj blizini većih gradovi, a po nepisanom pravilu uvijek u svojoj ponudi imaju i restoran s ‘domaćom’ hranom. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je ponuda zaista ukusna, obilna i vrlo razumna što se cijena tiče.

Varaždin je zaista lijep grad, a i nije toliko udaljen od Zagreba. U blizini se nalazi i arboretum dvorca ‘Opeka’ (koji je nažalost trenutno ruševina), a niti do Trakošćana ne treba puno. Na putu prema Opeci i Trakošćanu, 8 km od Varaždina u malom selu Majerje, nalazi se seosko gospodarstvo ‘Majerling’. Moram priznati da nisam već neko vrijeme bio tamo, ali sumnjam da se kvaliteta srozala, jer su ju držali godinama na istom nivou. Hrana je svaki put bila zaista ukusna i ‘domaća’, usluga vrlo kvalitetna, a cijene više nego razumne. Naravno da u okolici Varaždina postoji još nekoliko seoskih gospodarstava tog tipa, ali ne volim komentirati nešto gdje nisam bio. Opeka i Trakoščan nisu jedino gdje možeš produžiti nakon ručka, ali vrijedi posjeta.

U Zagorju bi preporučio posjetiti Veliki Tabor, najbolje očuvanu srednjovjekovnu utvrdu u Hrvatskoj, čiju vrijednost potvrđuje i UNESCO, koji ga je svrstao u najvišu kategoriju spomenika kulture. Nažalost, ulaz u dvorac je do daljnjega zatvoren za posjete zbog restauratorskih radova, ali ljepota okolne prirode i samog dvorca dovoljan je razlog za jednodnevni izlet. Na istoimenom brdašcu točno nasuprot dvorca, nalazi se klet ‘Grešna gorica’. Neznam zašto se tako zove, ali hrana je zaista dobra, a i ručak u lijepoj prirodi s pogledom na zagorske brege i Veliki Tabor, vrijedi svakog trenutka. U sklopu domaćinstva nalazi se i mali ZOO vrt s domaćim životinjama i srnama, a šetnja kroz voćnjake i vinograde koji se nalaze ispod kleti zaista je opuštajuća.

Kada se krene starom cestom iz Samobora prema tzv. Maloj granici, skoro ispred same granice nalazi se skretanje lijevo prema eko-selu ‘Žuberak’. Cesta je u biti seoski put koji bi neki nazvali kaldrmom, ali je priroda dovoljno lijepa i opuštajuća da potpuno zaboravite na neasfaltiranu cestu. Selo se nalazi na velikom proplanku okruženom šumom, imaju konjušnicu i jahaći poligon, veliki salun (doslovno western saloon) s desetmetarskim šankom, može se dogovoriti paintball, let paragliderom… Restoran je dobar i suvislih cijena. Pastrvu koju upecaš u blizini (ako znaš kako i imaš volje i želje), kasnije mogu u kuhinji spremiti po tvojoj želji. Za one kojima se ne ide doma čim padne mrak, nekoliko dvokrevetnih soba i dva bungalova osiguravaju krov nad glavom.

Postoji još puno takvih mjesta na koja se može pobijeći od gradske vreve i pustiti mozak na pašu, sve ovisi o prohtjevima. Sa sljemenskih kamenih svativa lete paraglideri, na sat-dva od Zagreba avanturisti mogu iskusiti rafting i kanuing (za to preporučam kasnije ljeto zbog vodostaja), veliki broj seoskih restorana koji nude izvrsnu hranu i šetnju kroz lijepu prirodu. Ima svega, samo se treba odabrati, skupiti društvo i otići na dan odmora od svega. Dobro je posjetiti i razne web stranice, poput kolektive, grupnjaka ili neke slične, na kojima se može naići i na ponude za rafting, kanuing, neko eko selo ili nešto slično, po velikim popustima.

Leave a Reply