Makedonski vjerski vođe u borbi protiv gej brakova

makedonijaustav

Velika pobuna vjerskih vođa u Makedoniji odiše samo jednom porukom: ne damo im brak i djecu!

Vođe pet dominantnih vjera u Makedoniji udružili su se u nastojanju da spriječe sklapanje istospolnih brakova tako da se u makedonskom Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene. (Time bi spriječili da istospolni parovi i samohrani roditelji usvajaju djecu.)

Iako je homoseksualnost u Makedoniji legalna, gej populacija se susreće sa svakodnevnom diskriminacijom. Tako je 01. siječnja 2011. godine na snagu stupio zakon protiv diskriminacije, ali nigdje nije izričito spomenuta diskriminacija na temelju spolne orijentacije. Kada su priupitali ministrastvo koje je taj zakon izglasalo, zašto je tome tako, njihov komentar je bio da pojam „homoseksualci“ ne postoji u makedonskim zakonima. (Ne postoje jer naime nikad ne izglasaju zakon iz istog razloga.)

Da bi prijedlog promjene Ustava bio izglasan, dvije trećine zastupnika mora podržati prijedlog vjerskih vođa. Kako je Makedonija zadnje tri godine u izvješćima EU prikazana kao država koja ne štiti svoje stanovnike homoseksualne orijentacije, nadamo se da prijedlog neće proći.

Leave a Reply