Albanska LGBT udruga s podrškom i od samog premijera!

objavljeno:

25. 12. 2010.

autor:TOP 15 ZA 2010: Kristi Pinderi

Na sustavno kršenje prava LGBT osoba u Albaniji prije nešto manje od pola godine upozorila je i američka državna tajnica Hillary Clinton tijekom svog govora povodom mjeseca LGBT osoba. U svom govoru posebnu je potporu dala jednom Albancu, Koldianu Celi, koji se odvažio na coming out pred kamerama u tamošnjoj inačici showa ‘Big Brother’ a uslijedila je i javna potpora američkog ambasadora Johna Withersa.  Ovaj čin izuzetno je mnogo značio za albansku LGBT zajednicu koja rezidira u državi gdje je homoseksualnost dekriminalizirana tek 1995. godine; a istog dana kada je Cela izašao iz ormara je u nacionalnom parlamentu prihvaćen antidiskriminacijski zakon koji sadržava niz amandmana o zaštiti gejeva i lezbijki u Albaniji.

Ime najprominentnije albanske LGBT udruge je ‘Pink Embassy’ koja u posljednje vrijeme ima sve veći društveni angažman, a aktivisti su prilikom lobiranja za gorespomenuti zakon urgirali i kod premijera o potencijalnom zakonu o istospolnim zajednicama, za kojeg je šef vlade Sali Berisha izrazio osobnu podršku. Unatoč golemom koraku naprijed izlobiranim zakonom prema brojnim izvješćima albanski su gejevi i lezbijke na rubu društva te neprestano suočeni s netolerancijom te psihičkim i fizičkim nasiljem (često i od policije) te diskriminacijom na radnom mjestu.

Kako je trenutno ‘Pink Embassy’ predvodnik LGBT pokreta u Albaniji, Queer.hr smatra da se upravo njih zbog rada u svojoj sredini treba istaknuti među regionalnim udrugama, a posebno jednog od medijski najeksponiranijih aktivista imena Kristi Pinderi, zasada među rijetkim koji javno istupaju kada su u pitanju LGBT prava. Pinderi je posebno bio aktivan prilikom lobiranja za gorespomenuti antidiskriminacijski zakon a trenutno u ime ‘Embassyja’ vodi kampanju za ukidanje amandmana koji brani gejevima, lezbijkama i biseksualnim osobama vojnu službu. Svojim angažmanom pokušavaju pokrenuti proces edukacije gejeva i lezbijki u vojsci o njihovim temeljnjim ljudskim pravima, a za nadležno ministarstvo pripremili su i niz materijala o obuci službenika koji ne spadaju među seksualne i rodne manjine kako bi se educirali i i oslobodili predrasuda koje imaju prema potencijalno gay kolegama.

‘Pink Embassy’ među svojim projektima i drži, za zajednicu izuzetno bitan, najveći albanski LGBTIQ web site imena Gay.al . Radi se o community siteu i projektu koji, premda u začetcima, predstavlja centralno mjesto komunikacije albanske gay zajednice po pitanju događanja u zemlji ali i drugim zemljama regije (poput Kosova) i šire gdje LGBT Albanci žive.

‘Pink Embassy’ se u konzervativnoj balkanskoj državi zasigurno ističe u svom društveno-političkom angažmanom, a s obzirom na spomenute projekte i lobiranja za zakone, o njima ćemo u narednoj godini svakako još čuti i čitati.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike