Šetnja Prideom kao životno iskustvo

wwpteam

Izložbe projekta Walk With Pride (WWP), nakon premijere u Europskom Parlamentu u Strasbourgu prošlog tjedna, od utorka se otvaraju diljem svijeta – točnije, na 20 različitih lokacija uključujući Berlin, Sofiju, San Francisco, Sydney, Bukurešt, Taipei, Moskve ali i Zagreb – u kojemu su fotografi i autori projekta Charles Meacham i Sarah Baxter boravili prošle godine uoči i za vrijeme devete zagrebačke Povorke ponosa. Nije neobično da je upravo IDAHO odabran kao datum kada će se izložba otvoriti, s obzirom da je istoimena organizacija (sa čijim smo predstavnikom razgovarali prošlog tjedna) sponzorirala projekt koji, između ostalog, upozorava i na probleme koji nastaju zbog homofobije i transfobije.

Ovaj dokumentarističko-fotografski projekt za cilj je imao obilježiti niz Povorki ponosa diljem svijeta i tim putem promovirati Pride pokret, suosjećanje i razumijevanje na globalnoj razini, ističući pritom sličnosti i razlike između gej prava i gej kultura na planetu.

Izložba se u Zagrebu otvara sutra, u 18:30 sati u prostorima &TD-a. Pod nazivom ‘Zajedno, aktivno i solidarno povodom Međunarodnog dana protiv homofobije’ tijekom otvorenja izložbe posjetitelji će se moći pridružiti prosvjednoj akciji kojom će se upozoriti na ubojstva transrodnih i transseksualnih osoba iz Turske potpisivanjem na plakate s fotografijom jedne od žrtvi transfobije i fotografiranjem koje će po završetku akcije biti ukomponirane u kolaž koji će se s popratnim pismom uputiti turskoj ambasadi, a plakati podrške turskim LGBT aktivistima!

‘Pride za sva, ne samo LGBT prava’

Uoči otvorenja izložbe WWP, zašprehali smo Charlesa Meachama koji se upravo nalazi na promociji iste u Minsku, kako bi podijelio s nama osobna iskustva rada na ovom projektu i sudjelovanja u zagrebačkoj Povorci ponosa.

Po kojim ste kriterijima birali gradove koje ćete posjetiti i kako je Zagreb ušao u priču?

U početku smo planirali posjetiti velike Prajdove poput pariškog ili berlinskog, no nakon iskustva u Litvi i Bjelorusiji smo odlučili dokumentirati manje povorke, gdje se LGBT zajednica bori za osnovno pravo okupljanja i slobode izražavanja. Vjerovali smo kako će te skupine puno više dobiti našim projektom, samim time i pomoći što više možemo. U SAD-u jako malo ljudi je svjesno stanja LGBT zajednica u europskim zemljama. Aktivisti Zagreb Pridea su bili oduševljeni prijedlogom suradnje i idejom da marširamo s vama, tako da smo došli.

Što vam je ostalo u posebnom sjećanju s prošlogodišnjeg Zagreb Pridea?

Ne mogu dovoljno nahvaliti aktiviste Zagreb Pridea, vrlo su povjerljiva i sposobna grupa. Jedno iskustvo iz Zagreba će se zauvijek isticati u našim sjećanjima na projekt. Tijekom Povorke policija je uhitila nekoliko prosvjednika a jednog izudarala u glavu prilikom uhićenja. Snimka je prikazana na svim televizijskim vijestima a prisutni, kada su je ugledali, nisu nimalo uživali u prizoru. Umjesto toga pokazali su zabrinutost, unatoč tome što je osoba uhićena zbog napada na povorku. Ovakav stav pokazuje kako se grupa bori za sva, ne samo svoja prava.

Kako ste ti i Sarah došli na ideju ovog projekta?

Ideja je pala tjedan dana nakon što sam dokumentirao Taipei Pride 2009. Pratili smo debate u Americi vezane za gej brak i DADT, i poprilično zgađeni američkim političarima uhvatili smo se projekta koji će staviti pozornost na druga LGBT pitanja. Ipak, kada smo krenuli nitko od nas nije zapravo znao pravo značenje Pride pokreta. To smo učili putujući zemljama.

Ovaj nas je projekt jako promijenio oboje, i način na koji vidimo svijet. Susreli smo divne ljude, od kojih mnoge danas mogu nazvati prijateljima. Oni su projekta učinili pravo životno iskustvo.

Leave a Reply