Poraz obiteljaša diljem Europe: Europski parlament usvojio Izvješće Lunacek

Austrian Green Party member of the European parliament Lunacek speaks during a news conference in Vienna

Usprkos konzervativnim nasrtajima, danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojeno tzv. ‘Lunacek izvješće’. Akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji usvojen je s 394 glasa ‘za’ i dvostruko manje glasova protiv (176).

‘Usvajanje izvještaja šalje snažnu poruku našim društvima da je diskriminacija LGBTI osoba naprosto neprihvatljiva i mora se spriječiti’, kazala je glasnogovornica LGBT Intergrupe u parlamentu, Roberta Metsola.

Izvješću su se usprotivile brojne konzervativne i religijske udruge diljem Europe, među kojima je i domaća ‘U ime obitelji’.

Ona je danas uputila pismo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu u kojem ih poziva da glasuju protiv izvješća austrijske zastupnice Ulrike Lunacek, ‘zalažući se za jednakost svih građana pred zakonom, a protiv privilegiranja na temelju životnog stila’, kako stoji u priopćenju obiteljaša.

Premda slični strateški dokumenti već postoje za integraciju Roma, ravnopravnost spolova i suzbijanje diskriminacije, obiteljaši tvrde kako se sadržaj upravo ovog izvješća ‘duboko protivi jednakosti’.

‘Izvješće o planu EU-a protiv homofobije i diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta unazadilo bi jednaku zaštitu ljudskih prava za sve ljude, bez obzira na njihov spol, rasu, vjeroispovijest, svjetonazor ili životni stil, smatraju obiteljaši.

Ipak, činjenica jest da se u Izvješće ne spominju neka posebna prava. Ono predlaže aktivnosti i mjere kojima se žele osigurati temeljna prava zajamčena svima, a koja se odnose i na LGBT osobe. Primjerice, Izvješće predlaže da se Direktiva 2000/78 o jednakom odnosu prema radnicima odnosi i na LGBT radnike, kako bi se spriječilo otpuštanje s radnog mjesta na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Izvješće apelira na Europsku komisiju da pristupi izradi zakonskih prijedloga u područjima zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva i jednakog pristupa dobrima i uslugama te služi kao upozorenje državama koje se pasivno odnose prema slučajevima homofobije i transfobije.

Leave a Reply