MINISTARSTVO UPRAVE: IZRADIT ĆEMO ZAKON ZA ISTOSPOLNA PARTNERSTVA!

0

Sadržaj

Rate this post

Na današnjem okruglom stolu održanom povodom  obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ministar uprave Arsen Bauk blogue najavio je izradu zakona koji će regulirati istospolna partnerstva.

Okrugli stol, kojeg je organizirao ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zajedno s dvije hrvatske platforme koje se bave zaštitom LGBT prava (Centar za LGBT ravnopravnost, savez udruga kojeg čine Queer Zagreb, Zagreb Pride i LORI, te pravni tim udruga Iskorak i Kontra), bavio se pitanjima poput društvenog položaja LGBT osoba, nedostatnosti postojećeg domaćeg pravnog okvira zaštite i mogućim modelima njegove reforme.

Uz prisustvo predstavnika LGBT udruga, na okruglom stolu su međutim sudjelovali i predstavnici Vlade, te veleposlanstava država velike Britanije, Francuske i SAD-a. Najveće vijesti ipak su stigle iz ministarstva uprave koje je najavilo da im je u programu rad na zakonu o istospolnim partnerstvima (pri čemu se na nazivima samog zakona te i izrazu kojeg će se za partnerstva koristiti, još radi).

Ministar Bauk je naglasio da je svjestan pitanja koje se odmah postavlja – je li društvo, odnosno takozvana „tiha većina“, spremno za takve promjene, što je inače argument kojim je neočekivano, Vesna Pusić baš neki dan odbacila mogućnosti proširenja zakonski determiniranih prava (), međutim taj je argument on ipak odlučno pobio: „političari ne bi trebali raditi kompromise kada je riječ o ljudskim pravima“.

Ići će i na Split Pride

Ministar će također biti jedan od političara koji će sudjelovati u splitskoj Povorci ponosa, najavio je: “Neprihvatljivo je da se neka prava mogu lakše ostvariti u Zagrebu nego u Splitu”. Izjavio je i da misli da će povorka proteći mirno te da je vlada dužna osigurati građanima pravo da „mirno prošetaju“ kojom god trasom Pridea.

INTERVJU S MINISTROM KOJI ĆE PREDLOŽITI ZAKON O ŽIVOTNIM PARTNERSTVIMA PROČITAJTE USKORO NA QUEER.HR-U!

Jagoda Botički, pomoćnica ministra uprave Republike Hrvatske potvrdila je   da će ministarstvo uprave voditi postupak izrade zakona, u sklopu paketa zakona o građanskom statusu: u tijeku su već izmjene i pripreme izmjena zakona o osobnom imenu i zakona o maticama, te bi paralelno s potonjim vjerojatno provodile izmjene i ovog zakona, za koji je jedan od prijedloga da se nazove zakonom o životnom partnerstvu.

Stručna skupina koja je sastavljena za zakon o maticama proširiti će se s mjerodavnijim stručnjacima za rad na ovom zakonu: predloženo je da u njoj budu i predstavnici ureda za ravnopravnost spolova i predstavnici nevladinih udruga. Jagoda Botički izrazila je nadu da bi se prijedlog mogao očekivati već prije ljeta.

Holy: djelujte edukativno i represivno i inače, ne samo na prigodne datume!

Među govornicima se našla i vjerna podržavateljica LGBT populacije, Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ipak je srčano istaknula olakotne okolnosti pod kojima se vrše ovakve najave, te napomenula da nije dovoljno samo pravno djelovati na poboljšanju stanja LGBT prava, i to zbog toga što je ljudima teško prihvatiti činjenicu da su LGBT prava ljudska prava. Većina već možda prihvaća da „nije u redu diskriminirati“ ako je riječ o boji kože ili vjeroispovijesti, no kada je riječ o LGBT osobama, javni se stav mijenja. Zato su, kaže, potrebne uz pravnu inicijativu, i kampanje na nacionalnoj razini, te također sudjelovanje na Prideovima kojima političari pokazuju da je povreda prava LGBT osoba povreda ljudskih prava.

Također nedostatnom smatra uvriježenu praksu proforma osuđivanja nasilja na Prideovima, jer se nasilje odvija na gotovo svakodnevnoj razini, te je zato, rekla je, potrebno djelovati represivno i edukativno tijekom cijele godine, ne samo na prigodne datume i uoči Prideova.

ELPA-INFO

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime