Svaki glas je bitan za Obiteljski zakon

timthumb

Trenutak odluke sve je bliži u Sloveniji te se sve više čini kako će Slovenija 25. ožujka 2012. godine izglasati novi Obiteljski zakon kojim će se omogućiti partnerima posvajanje djece drugog partnera. Zanimljivo je kako nije bitno kojega su spola partneri – točnije LGBT osobe u Sloveniji će moći posvojiti djecu, dakako pod određenim uvjetima.

Podrška novom Obiteljskom zakonu zaista je raznolika, a mnogi političari dali su svoju podršku i izrazili zadovoljstvo što će se ovim zakonom Slovenija svrstati u jednu od naprednijih zemalja u Europi po pitanju definicije obitelji. Predsjednica LDS-a Katarina Kresal izjavila je kako želi živjeti u zaista slobodnom društvu koja je dobro za sve: “Kada ćemo odlučivati o Obiteljskom zakonu, odlučivati ćemo o nekim osnovnim pitanjima; hoćemo li biti slobodni i otvoreni ili ćemo biti zadrti i unazađeni”.

Kampanja za Obiteljski zakon u punom je jeku i prilično je zanimljiva činjenica kako slovenska Vlada nema ništa s tom kampanjom. Naime, predsjednik Vlade Janez Janša nije se usudio uključiti u kampanju kojom bi pozivao glasače da izađu na referendum iz razloga što čak i u samoj Vladi postoji neslaganje po pitanju novog Obiteljskog zakona koji je očigledno jedna od većih stvari u slovenskoj povijesti. Dakako, organizatori kampanje za Obiteljski zakon organizirali su niz radionica i predavanja koje će svim zainteresiranima približiti novi Obiteljski zakon te tako, kroz edukaciju možda “smanjiti” strah glasača od promjena koje će novi zakon unijeti.

Organizatori kampanje na nedavno održanoj tribini naglasili su kako nakon ovog referenduma nema pobjednika ili gubitnika, te da se nadaju kako će ovo biti korak unaprijed prema modernijem shvaćanju obitelji jer će svako dijete konačno imati jednaka prava na obitelj, bila ona istospolna ili raznospolna. Ako Slovenija izglasa da, novi Obiteljski zakon će zamijeniti 35 godina star zakon koji je poprilično sličan hrvatskom Obiteljskom zakonu. U 2009. godini prvi prijedlog novog Obiteljskog zakona došao je na prvo čitanje u slovensku Vladu te je u tek nakon dvije godine rasprave zakon u ljeto 2011. godine izglasan i popraćen s mnogim protestima slovenskim desničarskih i konzervativnih skupina koje su na kraju uspjele prikupiti 30000 potpisa kako bi “natjerali” Slovence da izađu na referendum i “spriječe” zakon koji bi osobama u istospolnim zajednicama dao jednaka prava kao i hetero osobama po pitanju posvajanja djece. Teoretski, novi Obiteljski zakon na svojevrstan način je Pirova pobjeda LGBT osoba u Sloveniji, dobili su posvajanje djece partnera, ali nisu dobili pravo na istospolni brak.

Slovenija će, odluče li njeni državljani i državljanke glasati za novi Obiteljski zakon postati jedna od naprednijih zemalja po pitanju zakonodavne definicije obitelji, ne samo u regiji nego čak i u Europi te će u potpunosti ispoštovati regulative Europske unije. Podsjetimo, istospolni i heterosekualni parovi su po pravima i dužnostima izjednačeni u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Leave a Reply