Queer obitelji: u Europi napredak, SAD ograničava prava

queerfamily

Protekli je tjedan po mnogočemu obilježio napredak po pitanju prepoznavanja obitelji s istospolnim roditeljima, ili onih koje će to tek postati – no, i nekoliko loših vijesti.

Dobre vijesti su za početak stigle iz Velike Britanije, gdje je obilježen tzv. ‘LGBT Adoption and Fostering Week’ od 20. do 26. veljače. U brojnim su gradovima, poput Brightona, Londona, Edinburgha, Leedsa, Liverpoola i drugih održani eventi na kojima su istospolni parovi mogli doznati više informacija o tome kako posvojiti dijete ili postati udomitelji, susresti se s drugima koji žele isto ili s onima koji roditelji već jesu. Cilj je tjedna bio ukazati na činjenicu kako su brojne agencije za posvajanje otvorene istospolnim parovima te omogućiti parovima da dođu to potrebnih informacija, kako administrativnih tako i osobnih priča.

Prema službenom priopćenju New Family Sociala, koji je organizirao tjedan, 72% socijalnih radnika izjavilo je kako su svjedočili nevjerojatnom entuzijazmu od strane LGBT posvojitelja za proširenjem obitelji te kako je vrijeme da se oni prestanu uzimati u obzir kao zadnje rješenje pri posvojenju nekog od napuštene djece.

Švicarska dozvolila posvojenje biološkog djeteta partneru roditelja

Posvojiti dijete svog istospolnog partnera sada mogu gejevi i lezbijke u Švicarskoj. Poništenje je to sudske odluke iz svibnja prošle godine kada je uskraćeno pravo na posvojenje ženi čija je partnerica začela umjetnom oplodnjom. Ipak, zajedničko posvojenje djeteta još je uvijek van ove legislative.

Savezno je Vijeće u Švicarskoj zaključilo da je u najboljem interesu djeteta da bude posvojeno od strane drugog roditelja koji nije biološki. U obrazloženju svoje odluke navelo je kako razumije brigu i želju istospolnih parova da muškarac ili žena u registriranom partnerstvu s biološkim roditeljem ima status posvojitelja. Već danas brojna djeca odrastaju u takvim obiteljima, međutim, nemaju jednaka prava kao djeca čiji su roditelji u braku.

Vijeće je, s druge strane, i dalje protiv prava na posvojenje istospolnih parova. U svojoj odluci pozvalo se na referendum protiv zakona o registriranom partnerstvu istospolnih parova održanog 1. siječnja 2007. godine. Ovaj se zakon i dalje smatra dobro implementiranim prema Vijeću jer je smanjio diskriminaciju istospolnih parova na državnoj razini, iako im ne dozvoljava posvojenje i potpomognutu oplodnju.

Virdžinija korak nazad

Associated Press prenosi vijesti iz američke savezne države Virdžinije, nažalost, ne toliko pozitivne. Prihvaćen je, naime, novi zakon koji dozvoljava privatnim agencijama za posvojenje, kao i onima u vlasništvu vjerskih institucija, da nekažnjeno diskriminiraju i odbiju istospolne parove koji preko njihova posredništva želi udomiti dijete.

Demokrati, koji su se ozbiljno usprotivili ovom prijedlogu izjasnili su zabrinutost ovim potezom kao prvim korakom kojim će se zabraniti bilo kakva mogućnost posvojenja djeteta istospolnim parovima. S druge, pak, strane religijske udruge pozdravile su ovo glasanje kao „nevjerojatnu pobjedu religijskih sloboda i kritične uloge religijskih organizacija u posredovanju za sigurnost tisuća djece u Virginiji“.

Ukoliko im je toliko do djece stalo, ostaje samo pitanje zbog čega preko 1300 siročadi u ovoj državi još uvijek čeka na posvojenje.

Leave a Reply