Mi smo lezbijke!

raspust2

Prošlo je skoro tri godine otkada sam prvi put nogom stupila u sretni lezbijsko-scenski svijet. U te tri godine upoznala sam mnoge divne, ali i mnoge ne tako divne ljude. Sjedeći u omiljenoj pozi u svojoj oazi mira, dok sam se oporavljala od mnogih životnih šokova koji su nastupali jedni za drugim – došla sam do životnobitnih zaključaka koji su zasigurno svakoj lezbi zatitrali pred očima u nekom teškom periodu života.

Jednom davno, jedna jako mudra osoba (koje nažalost više nema), istaknula je kako uvijek moramo prihvatiti svoju obitelj jer nažalost, obitelj ne možemo birati. Dok je ta jako mudra osoba naginjala votku iz boce dok mi je nosnice njegovao ili čak silovao miris Benston cigarete, nisam se mogla ne zapitati: “A što nam onda ostaje za birati?” Mudra osoba rekla je uz posprdni osmijeh: “Pa okolinu budalo. Prijatelje!” I hodala sam tako uvjerena kako mogu birati prijatelje. Dugo. I onda sam se suočila sa činjenicom kako biramo prijatelje jedino od ponuđenoga. Upišu nas u školu. Biramo najbolje od ponuđenoga u školi. Izlazimo van. Odaberemo najbolje od ponuđenoga vani. A uvijek nam se čini kako postoji sigurno još neki super prijatelj kojega nismo skupili i osjećamo kako nikada nećemo naći tog savršenog prijatelja koji će nam kraju biti i životnik/suputnik. Baš zato jer nam je jednom davno jedna mudra osoba rekla kako prijatelje biramo. Znate li što je čudno? Lezbe biraju svoje prijatelje isto tako. Ali lezbe su specifične. Naime toliko ih je malo da biraju neke prijatelje samo zato jer su lezbe. Koliko puta ste se našli u situaciji da sjedite za stolom sa svojim lezbama i da ste se zapitali: „Zašto se ja družim s tim ljudima? Što mi imamo zajedničko?“ U krajnjoj panici neznanja odgovora na to pitanje, najsigurnije je nagnuti prijateljicu bocu i razgovore skrenuti u nešto apsolutno nebitno i marginalno. Ono što me oduvijek fasciniralo su tipovi lezbi koje sam do sad susrela na dragoj nam sceni, a poznavajući tipičnost lezbijki, vjerojatno svaka scena ima većinu ovih tipova lezbi. Ovo su možda samo smjernice pridošlicama, ali zasigurno će se mnoge prepoznati barem u jednom opisu. Naravno da je moguće da se razvije i malo kompleksniji tip lezbijke – od lezbijki je kompleksnost najmanje što možemo očekivati. Stoga krenimo.

Započela bih s meni osobno, najdražom sortom lezbijke – lezba aktivistica. Svatko na sceni vrlo ubrzo nakon što stupi na scenu, suoči se s lezbom koja užurbano utrčava, naravno uvijek izgledajući vrlo bitno i zaposleno, na mjesto koje je poznato po okupljanju ne samo lezbi, nego i pedera, izvikujući imena čudnih događanja s još čudnijim promotivnim materijalima za neku pedersko-lezbijsku izložbu, koncert, party, izgovor za lokanje itd. i onda otrčava na drugu lokaciju ostavljajući za sobom miris aktivizma. Dušebrižnica je i više od ičega se kune u zajednicu koja često na lezbu aktivisticu gleda s blagom grožnjom. Pored nje morate paziti kako se izražavate – naime, postoji lista zabranjenih izraza za LGBTIQ osobe koji su čak i nama, lezbama, zabranjeni. Lezba aktivistica je osoba čiji trud rijetko kad bude prepoznat, ali uvijek će biti prisutna i raditi svašta za što mi, nezahvalne lezbače, rijetko kad ćemo izreći ijednu riječ pohvale. Pohvalite svoju lezbu aktivisticu, molim vas – tek toliko da nastavi dalje voditi bitku koju mi same nemamo pojma kako voditi.

Uz lezbu aktivisticu, dosta često je jedan od tipova, ili čak podtipova lezbijki – lezba alkoholičarka. Znate točno na kakve lezbe mislim. To su lezbe koje su u šest sati popodne već dobrano podmazane za prvo triježnjenje, a kapacitet im je takav da u njih obično stane alkohola koliko su teške. Lezbi alkoholičarki pet piva predstavlja ugodno zagrijavanje za izlazak, još par njih ju „lagano“ pukne, a rakija u neljudskim količinama ju dokrajči. Naravno, lezba alkoholičarka ne uzima niti jedan dan odmora u svojem pijanom životu – jer – kako da se suoči sa sivilom ovoga svijeta, bivajući – trijezna? Moram naglasiti kako svaka lezba barem jednom upadne u taj začarani krug u kojem postaje lezba alkoholičarka. Ponekad kako bi se uklopila u već razvijeno lezbo-alkoholičarsko društvo, a ponekad zato jer joj je srce slomljeno – izvađeno iz tijela, prožvakano, izgaženo i onda šlampavo vraćeno u tijelo. Molim sve da lezbi alkoholičarki ne plate još jedno pivo, nego da ju upute na fini čaj od mente koji ne samo da krijepi tijelo, nego i duh, a poznat je i po tome da može riješiti globalno zatopljenje i mir u svijetu.

Uz već navedeni tip lezbijke koja je alkoholičarka, skoro pa uredno dolazi i činjenica da je uz to i  lezba raspuštenica. Lezba raspuštenica je puštena s lanca nakon duge, bračnolike veze i sad mora uživati u apsolutno svemu što joj scena pruža. Od žena, do zabave, do alkohola i usudit ću se reći – droge. No raspuštenica ima i podvrste. Prva je dakako ona koja je odlično podnijela prekid i pritom uživa u svojem novom životu bez bolje polovice i koja uživa u svakom trenu svojeg bivanja solo nakon veze koja je trajala od stoljeća sedmog. No, ta koja uživa, nije nam toliko zanimljiva. Lezba raspuštenica koja pati nakon prekida? E to je već nešto posebno. Takva lezba je kao napušteni pas – izgubljena je, cijelo vrijeme njuška oko sebe u nadi da će osjetiti poznati joj miris, gleda prema vratima u omiljenom lezbijskom kafiću u nadi da će se njena gazdarica konačno vratiti i primiti je nazad u svoje skute. Svi znaju da ona čeka, da je ona čekač gori od najgoreg psa i da se s njom ništa ne može osim razgovarati o njenoj Bivšoj. Sve upadnu u takvi fazu nakon prekida, no neke ostanu u toj fazi – predugo. Definitivno nakon nekog vremena, nađite lezbi raspuštenici neku curu da se skrasi – tako je podnošljivija i vašoj jetri, i podočnjacima, a bogami i novčaniku i ušima.

Vrh vrhova ponude svake scene jest fatalna lezba. Ona je kao mamac za sve nove lezbijke. A i za poneku staru lezbijku. Znate na koju mislim. Ona lezba na koju se svaka lezba na sceni palila barem u jednom periodu života. Lezba koju vide i strejtuše i ostanu očarane i odluče uploviti u taj žensko-ženski eksperiment. Mali problem kod fatalne lezbe je da u jednom trenu jednostavno prestane biti fatalna zato jer ju na kraju upoznate. No bez brige, već su lezbe upotrijebile svoj usrkavajući refleks i nakon što je fatalna lezba dovukla nove žrtve, može krenuti dalje u lov za dragu joj scenu koja joj se klanja kao određenom božanstvu. I da se razumijemo, fatalna lezba nije svjesna svoje fatalnosti. Ona misli da njoj sa ženama samo – ide. I to onako, ide joj bez nekih obaveza. Fatalna lezba je zaista najbitniji dio svake scene jer dovodi povremeno svježe meso koje brže-bolje lezbe rastrgaju uz bojne poklike: “Svježe meso!” Čestitajte svojoj fatalnoj lezbi – da nema nje, koliko lezbi ne biste upoznali?


Kad sam već spomenula svježe meso, možda bi trebala koju reći i o mladim lezbama. Mlade lezbe ne moraju biti mlade po godinama. Mlade lezbe su i one lezbe koje su naknadno, u svojim malo starijim godinama, došle na scenu. One pak ništa ne razumiju. Svi su im super, sve im je super. Nadahnute su zajedništvom koje vlada na sceni, uporno žele sa svima biti dobre, a na kraju ih zločesti lezbijski svijet usrče i gotovo je. Nakon što nađu prvu curu, uplele su se u mrežu odnosa, svađa, bivših ljubavi, potencijalnih ljubavi, usporednih ljubavi. Mlada lezba nakon što odradi prvu lezbijsku vezu, uglavnom postane alkoholičarka. Čisto zato da probavi taj svijet u kojem se odjednom našla te uglavnom propituje sve ljudske vrijednosti koje ima jer nitko te ne može sjebati kao žena. Upozorite svoju mladu lezbu da pobjegne dok još može.

Naravno, ne smije se nikako povezivati gornji izraz s mladosti ili starosti lezbe. Za to imam drugi naziv. Imamo mladu i staru iskusnjara lezbu. Glavna razlika između mlade i stare iskusnjara lezbe su definitivno godine, ali ne i opseg iskustva. Mlada iskusnjara lezba je došla na scenu jako rano. Prokužila je sve što se može prokužiti, ali svejedno je još uvijek blesava jer jednostavno, protiv godina se ne može. A i godine uvijek mogu biti isprika ako slučajno mlada iskusnjara bude kučka prema nekome. Stara iskusnjara pokušava s cijelim svijetom podijeliti svoja iskustva. Ova se dobro jebe, ova se dobro ljubi, ova me sjebala, ova me loše jebala, ova voli kazalište, pa gle, kad ližeš moraš to, a gle neke ti vole i trljanje i tako dalje i tako dalje sa nebitnim informacijama dok god se ne palite na osobu o kojoj priča. Često se može lezbi sa strane učiniti kako je stara iskusnjara projahala cijelu scenu uzduž i poprijeko i kako ima sakrivene dosjee o svakoj lezbi na sceni s naputcima. Vrlo vjerojatno. Sve ih je upoznala, sve ih zna, sa svima je barem nekako povezana. Iskusnjare su u biti zakon jer ponekad im se može dogoditi da daju zbilja dobar savjet. Pomazite svoju iskusnjaru po glavi i platite joj pivo. Zaslužila je to.

Uz sve ove lezbe moramo se osvrnuti i na lezbu karijeristicu. Lezba karijeristica je možda nekad bila jedan drugi tip lezbe, ali nakon što je dobila posao u moćnoj korporativnoj firmi, za nju ne postoji drugi naziv. Ona živi, diše, piški i kaki svoj posao. Njen posao je njen život. Začuđujuće je velik broj lezbijki koje briju na karijeru i novac. Tužno je da uglavnom briju na karijeru i  žive same s poludivljom i poluludom mačkom koja pizdi jer je više sama nego što je sa svojom „mamicom“. Lezbu karijeristicu ćete odmah prepoznati – to je ona lezba koja se pojavi s vremena na vrijeme na nekom događanju, zabrinutog i izmoždenog pogleda jer nije kod kuće i ne priprema se za radni dan ili tjedan, a oko nje su njeni zabrinuti prijatelji koji samo žele da se lezbijka istrgne iz te poslovne noćne more i opet bude ona stara. E pa jedno ću vam reći – jednom kad vas zgrabi osjećaj poslovne bitnosti – teško se vratiti nazad. Poklonite lezbi karijeristici novi rokovnik – svi znaju da će ga zasigurno s užitkom koristiti, a možda odvoji čak dio subote za druženje sa svojim lezbama.

Još jedna zanimljiva sorta je oženjena lezba. Oženjena lezba je jednom bila sve samo ne oženjena lezba. Zabavna, samodostatna, okružena prijateljima i lezbama. I onda je upoznala Nju – svoju savršenu nadopunu. Držale bi se one još malo na sceni sve dok se ne bi uselile skupa i na kraju odlučile kako sve što trebaju je da su zajedno. Društveni život bi im još malo tinjao i borio se za svoje postojanje, no na kraju, odabrale bi najsigurniju opciju – kućna druženja s drugim oženjenim lezbama koja više liče na susret usamljenih domaćica nego na nakupinu nekad divljih i razularenih polugolih lezbijki pijanica. Ima i lezbi koje se ne ožene, ali sve težimo tome da na kraju dočekamo starost kao oženjena lezba, sa svojom boljom polovicom, možda nekom djecom, ali zasigurno barem s dvije mačke, psom, ribicama i papigama. Stoga, pitam vas, nazovete li svoju oženjenu lezbu ponekad? Možda je ušla u ludu fazu i treba malo zabave?

Prošle smo lezbe i lezbe, no nismo gotovi. Svaka scena ima svoju maskotu. Nazvat ću tu maskotu – lezba zabavljačica. Lezba zabavljačica je posvuda. Ona je jednostavno profesionalna atenduša svega lezbijskoga i pederskoga. Svi ju znaju, svi su se barem jednom s njom zapili ili završili s njom na afteru u Mrduši Donjoj. Lezba zabavljačica je pokretač svakog kaosa koji nastane – ali ne onog negativnog kaosa. Nalijeva svima rakije, ponekad zagazi u aktivistički sferu, pa se malo oženi, pa malo zabrije na karijeru, pa je malo raspuštena – no bitno je jedno – ona je uvijek zabavljačica i to onako iskreno i od srca. Jednostavno je stvorena kako bi ljude – zabavila. Bivajući luda, bivajući blesava, bivajući ozbiljna, lezba zabavljačica svima je barem u nekim trenucima jako drago lice. I ona i njena zabavna karma. No oprez, lezba zabavljačica nikad ne pokaže svoje pravo lice – rijetko kad – ona je pravi socijalni kameleon koji je ovdje jedino iz razloga da sve oko sebe – zabavlja. Odvedite lezbu zabavljačicu da se malo izdivlja za promjenu.

Morat ću završiti ova nabrajanja s najopasnijom od svih tipova lezbijki – bekstebing lezbijka. Pogledajmo između sebe drage moje i zapitajmo se – nismo li sve barem jednom bile bekstebing lezbijka? Ako nismo, bit ćemo. To jednostavno tako ide. Ali dobro, postoje i hardkor bekstebing lezbijke koje su jednostavno zle lezbijke. Nema drugog objašnjenja za njihovo nekvalitetno i odvratno ponašanje. Približe vam se, umile vam se, točno pročitaju što vam trebaju reći i onaj tren kad se opustite – bam, oštra bol u predjelu leđa. Bekstebing lezba približava se svojoj žrtvi jer obično želi nešto od nje. Kada dobije to nešto od nje, ili točnije nekoga od nje, obavi svoj beksteberski posao i veselo odjaše u sumrak u potragu za drugom žrtvom. Naravno, dok ju ne dostigne karma pa ju dohvati iskusnija bekstebing lezbijka. I tako u nedogled. I tako do apsolutnog zatrovanja lezbijske scene koja na kraju izgori i opet, kao prokleti feniks se krene izdizati iz pepela. Od ovakvih lezbijki jednostavno – bježite.

Zapamtimo jedno, sve smo mi neka od ovih tipova lezbijki – barem u nekom periodu života. Želimo li zaista biti baš toliko ukalupljene? Tipične? Želimo li zaista da se družimo međusobno samo zato jer smo lezbe? Istina, prijatelje biramo. Ali prijatelje biramo od ponuđenoga. Iskreno se nadam da sam do sad dobro birala. Ako nisam, jebiga, doznat ću po oštroj boli u predjelu leđa.

 

1 komentar

  • mila says:

    Prvo sam se odlicno zabavljala, nasmejala … a onda … onda sam se prisetila kojecega.. . i vise mi nije bilo smesno… pa, ovo je cist realizam!!!

    Dina, odlicna si! Mozes li napisati nesto na temu, kako da prezivis ako si lezbejka?

Leave a Reply