Dozvoljen prosvjed koji potiče na nesnošljivost?

objavljeno:

9. 06. 2010.


I ove će godine Trg bana Josipa Jelačića biti poprište tzv. ‘anti-gay’ prosvjeda koji se održava drugu godinu za redom pod nazivom „Prosvjed protiv gay parade“. Priopćenje je stiglo od Mladeži HČSP-a a potpisuje ga predsjednik i suorganizator prošlogodišnjeg protu-skupa Frano Čirko te se poziva na kršenja istih zakonskih članaka koje navode i organizatori Zagreb Pridea s očitom razlikom u eksplicitnom izražavanju netrpeljivosti prema jednoj manjini već u samom nazivu skupa. Podsjetimo, prošlogodišnja zagrebačka povorka ponosa je završila jednom žrtvom gay bashinga kojeg su nasilnici pratili do vlastitog doma izvan centra a na sudionike povorke su letjele pivske boce, upaljači, mobiteli i pljuvačka.

Hoće li središnji zagrebački trg i ove godine na dan proslave sjećanja na Stonewallsku pobunu postati poprište govora mržnje i izražavanja radikalnih neo-nacističkih i nacionalističkih ideja i pod kojim je argumentima isti dozvoljen?

Postavlja se pitanje je li u odobrenju prosvjeda od strane policije bitan seksualan predznak manjine protiv koje je organiziran prosvjed? Franko Dota, član OOZP-a, upitao je tako kako bi javnost i mediji reagirali da je 7. siječnja, na pravoslavni Božić,  na Cvjetnom trgu bio organiziran primjerice antisrpski prosvjed.

Ukoliko takav skup ne bi bio odobren, očito je da bi se radilo o razlici u poimanju manjina, jer je zakonski određeno da je sloboda govora i javnog nastupa na javnom okupljanju ograničena zabranom svakog pozivanja i poticanja na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. (članak 3. Zakona o javnom okupljanju), na koji se nadovezuje članak 14.  gdje se kaže da u slučaju gore navedenog, Ministar unutarnjih poslova može rješenjem zabraniti održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda.

Pučki pravobranitelj, Jurica Malčić, uz ogradu da nije upoznat s čitavim priopćenjem Mladeži HČSP-a, složio se da prosvjed koji u naslovu ima anti gay treba podleći zakonskim regulativama. Svaka manifestacija, naglasio je, koja iskazuje netrpeljivost trebala bi biti podvrgnuta sankcijama. „Pozivanje na omalovažavanje i diskriminaciju je nešto što bi policija trebala uzeti u obzir.“

Photo Facebook (Frano Čirko, HČSP)


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike