Queer strip na hrvatski

Interview: Lea Kralj Jager
razgovarala: Helena Janečić

 


QueerList ne bi bio kakav jest bez Horny Dyke stripa. Omiljena queer-stripovska junakinja uvijek nas potiče na smijuljenje – a ponekad i na  štošta drugo 😉 Zanimalo nas je što jedna queervizualna autorica ima za pitati drugu – a ovo je rezultat!

Queer strip polako postaje esencijalan element u formiranju LGBT identiteta, posebno za one koji vole puno sličica u kombinaciji sa tekstom. Razlog zašto se ta vrsta stripa tako razvija je internet koji omogućuje prezentaciju i distribuciju stripova neovisno o izdavaču.
Lea Kralj Jager je strip autorica koja se bori protiv loše slike o ženama i queer likovima u ovom mediju, kreirajući pozitivne ženske likove koji se ne daju zajebavati.
Strip na kojem radi se može naći na LINKLINKLINK

Kao queer strip autorica, vidiš li budućnost u tom poslu?

Iskreno, vidim svoju budućnost, ali ne novčanu. Mislim da ću ovo raditi do kraja, ali kao nešto što me čeka nakon što dođem kući s posla. Makar, stvari se mijenjaju nabolje, i usprkos tome što nemam osjećaj da će me ovo ikada moć prehraniti, barem znam da imam neku publiku i da mogu lakše doći do iste.
Uostalom, ima katkad i važnijih stvari od režija, zar ne?

Uvijek. :) Dakako, nekad i plaćanje režija zna biti inspirativno.
Gdje nalaziš ideje i inspiraciju za svoje strip junakinje?

Nalazim inspiraciju svugdje oko sebe.
Dosta toga što pišem su parafrazirana iskustva, kako prijatelja/ica tako slučajne priče koje imam prilike čuti. Ali istina bog, glavni strip na kojem radim „Nicola & Belmondo“ bavi se međuljudskim odnosima, identitetom i sl, a to imam prilike svakodnevno promatrati.   Drugi projekti su više, čini se, kratki udar jedne dobre ideje i onda detaljna razrada, a ideje mi dođu ili kao apsurdne asocijacije na pročitane tekstove ili iz razgovora sa ljudima.


Da li te kad uzbudi vlastiti strip?

Ne [smijeh], nisam imala to iskustvo sa vlastitim radom, ali mi je rečeno da su neki likovi sexy ili privlačni i slično. Što me veseli, ali nije moje osobno iskustvo [smijeh].

Koji je tvoj omiljeni queer stripovski lik, i zašto?

Ima ih dosta, da budem iskrena, ali mi pada na pamet kao prva Hopey iz „Ljubavi i Raketa“, tj „Mehaničarke Maggie“ Jaimea Hernandeza, vjerojatno zato jer volim svojeglave, jake ženske likove koji nisu u heteronormativnom ženskom kanonu.

Koji strip lik si voljela/htjela biti kao mala?

Ajoj, tipičan odgovor, ali istinit; Tank Girl. Mislim da to ne trebam dalje objašnjavati.

A tko ne bi htio biti cura koja vozi i živi u tenku?! :)


Leave a Reply