Zašto dečki trebaju učiti o feminizmu

Prekrasna je priča proizašla s bloga Feminist Teacher (klik) u kojem autorica i profesorica tečaja o feminizmu u jednoj američkoj školi već treću godinu za redom iznosi pozitivna iskustva radeći s dečkima i utjecaja koji program na njih ima ili će imati u budućnosti: u prvom redu osjetljivost za društvenom inkluzijom svih diskriminiranih skupina; među kojima su, zanimljivo primjećuje, upravo i većina polaznika – žrtve nasilja na školskim hodnicima gdje ih nazivaju pederčićima i curicama zbog izražavanja, neovisno o seksualnim orijentacijama i identitetima. No, upravo suprotno, skupine kojima predaje ne uzimaju zlostavljanje zdravo za gotovo već se putem predavanja, između ostalog, uče kako s njim i drugim vrstama diskriminacije nositi. I ne samo to: uči se ohrabrivanju, kako rušiti rasizam i klasne podijele te na koji način zapravo funkcioniraju diskriminacije na osnovi rase, socioekonomskog i ostalih statusa. Naučiti dečke da budu saveznici djevojkama, u svijetu koji još uvijek valorizira muškarce, od iznimne je važnosti za ovu profesoricu.

Slični satovi postoje u većini demokratskih zemalja, bilo u vidu školskih institucija i fakulteta ili vanjskih udruga poput hrvatskog Centra za ženske studije koji je još uvijek rezerviran samo za djevojke.

Ipak, učenje feminizmu i muškom spolu može imati dalekosežan pozitivan utjecaj na društvo u budućnosti. Unatoč tome kao da ne postoji jednaka želja za podučavanjem dečkiju o seksualnosti i identitetima. Mimo povremenih razrednih rasprava da je ipak u redu da muškarac nosi majicu ružičaste boje, slabo se spominje kako odrasti s kvalitetnim stavovima u (hetero)patrijarhalnom svijetu i prema njemu se odnositi.

Možemo reći kako su djevojčice tu čak od kakve prednosti: majke ali i zabrinuti očevi u odgoj potkuju ideje u kakvo društvo odrastaju, kakvo je bilo u prošlosti i kakav će vjerojatno za njih biti.

Feminizam, mimo ideologije, smatram ipak uključuje niz edukativnih a potom praktičnih radnji koje se ne smiju zaboraviti kada izađemo iz učionice ženskih i rodnih studija, ili bilo kakvih drugih sličnih predavanja. Živi izvan akademija i institucija pod uvjetom da se pronađu prave metode implementacije u svakodnevni život mimo mjesečnih kružoka i filozofskih rasprava.

Feministkinja u svakom roditelju, a zatim i u učitelju, bi tako trebala prepoznati pravilnu odluku kada ne kazni svoje dijete što se igra s kuhinjskim setom jer će u budućnosti imati ženu koja će to činiti za njega ili ne izražavanju emocija jer su znak feminiziranosti, i tako unedogled… praksi iz života je bezbroj, vjerujem da su nekoj svjedočili.

foto: feministfatale

Leave a Reply